Pocetna » Zanimljivosti


Misterija nastanka Meseca




  Ocenite članak: 1
pregleda: 949
Dodao/la: Sanja
datum: 2012-06-29


Jos od davnina ljudi su pokusavali da dodju do odgovora kako je nastao Mesec. Tokom istorij nudjeni su razni odgovori ali vecina njih je imala samo knjizevnu vrednost. Najstarija i najznacajnija teorija nastanka Meseca jeste ona po kojoj je nas setelit nastao Bozijom voljom cetvrtog dana od pocetka stvaranja sveta. Teolozi su izucavajuci Sveto pismo, izracunali da se to desilo 4004.god. pre rodjenja Hrista.

Tokom istorije javljale su se razlicite teorije nastnka Meseca:

1.Teorija da je Mesec nastao daleko od Zemlje, kao posebna planeta i da je zajedno sa ostalim planetama cinio Suncev sistem, ali ga je Zemljina gravitacija zarobila i tako prinudila da se okrece oko nje. Ova teorija polazi od toga da su Zemlja i Mesec razlicitog hemijskog i fizickog sastava pa je zato mesec morao nastati na drugom mestu a ne pored Zemlje.

2.Teorija polazi od slicnosti Zemlje i Meseca u njihovom hemiskom sastavu, utvrdjeno je da razlike i nisu tolike kolke su izgledale u pocetku. Veruje se da je Mesec nastao u blizini Zemlje, ali postoji sumnja u tome sto Mesec ima mnogu manju kolicinu gvozdja od Zemlje. Logicno bi bilo da ako je Mesec nastao pored Zemlje da ima i slicnu kolicinu gvozdja. S druge strane doneseni uzorci Meseca neobicno podsecaju na materijal spoljnog omotaca Zemlje.

3.Teorija da je Mesec dete Zemlje. Po ovoj teoriji Mesec je nastao na Zemlji, negde na Tihom okeanu. Teske materije poput gvozdja su potonule u centar Zemlje a ostali elementi su sacinili Mesec, prema tome zato Mesec ima manje gvozdja od Zemlje. Kasnije je stvorena rotacija oko svoje ose zbog koje je Mesec odbazen sa Zemlje u svemir. Prvi ju je izneo Vilhelm Henri Pikering 1907. godine, a zatim su je prihvatili i neki drugi istrazivaci medju kojima i Dz. H. Darvin.

Danas se medjutim kao prihvatljivija navodi druga verzija. Nakon sto se gvozdje u dobroj meri vec koncentrisalo u sredistu planete Zemlja sesudarila sa nekim telom cija je masa bila deset ili nesto vise puta manja od mase Zemlje.Sudar o kome je rec bio je kataklizmican. Izazvao je strahovitu eksploziju od koje se povrsinski omotac Zemlje razneo u okolni prostor i zatim pretvorio u oblak vrele prasine. Taj olak ptasine je obrzovao Mesec.

Sve ovo se dogodilo pre 4,6 milijardi godina. Mesec ne moze biti mladji od toga jer su njegove najstarije stene stare toliko, 4,6 milijardi godina. A ne moze biti ni stariji jer je i citav planetni sistem otprilike toliko star. Najstariji meteoriti su nastali pre 4,6 do 4,7 milijardi godina.

Sve ove teorije ukazuju na mogucnost nastanka Meseca, nijedna nije dokazana da se moze reci da je tako nasto.