Pocetna » Nauka


Misteriozni izvor vode otkriven duboko u unutrašnjosti Meseca




  Ocenite članak: 0
pregleda: 902
Dodao/la: Gale
datum: 2013-08-31

Slike iz Misteriozni izvor vode otkriven duboko u unutrašnjosti Meseca


Nasin instrument za mineraloška istraživanja M3 (Mun mineralodži maper) na indijskoj svermirskoj letelici Čandrajan-1 otkrio je misteriozni izvor vode duboko u unutrašnjosti Meseca. Ovo otkriće potvrđuje analize nedavno rađene na Mesečevom kamenju koje su pre četiri decenije na Zemlju doneli astronauti iz misije Apolo.


Instrument M3 otkrio je dokaze magmatske vode zarobljene u mineralima na površini Meseca

Sonda je zabeležila dokaz o postojanju tzv. “magmatske vode” na površini Meseca, za koju naučnici smatraju da izvire iz tajnog izvora zakopanog duboko u stenama.

Instrument M3 otkrio je magmatsku vodu zarobljenu mineralnim zrncima na površini Zemljinog satelita, dok je fotografisao udarni krater “Buliald”, koji se nalazi u blizini Mesečevog ekvatora.


Mineraloška mapa Meseca objavljena 2009. godine, iz kojih proizlazi da se na polarnim regijama Meseca mogu naći molekuli vode

- U poređenju sa okolinom, pronašli smo da centralni deo kratera sadrži značajnu količinu hidroksila, molekula koji se sastoji od jednog atoma kiseonika i jednog atoma vodonika, što predstavlja dokaz da stenje u ovom krateru sadrži vodu koja je poticala iz Mesečevih dubina - objašnjava Rejčel Klajma, geolog na Univerzitetu u Merilendu.

Sajmon Pit Vorden, direktor Ejmsovog istraživačkog cenra u okviru Nase, kaže da su Nasini instrumenti prikupili važne podatke koji su "iz osnova promenili naš stav o tome da li je nekad na Mesecu postojala voda”.

Godinama su naučnici verovali da su stene na Mesecu suve kao barut, a da bilo koja voda u Apolovim uzorcima potiče od kontaminacije sa Zemlje.


IZVOR