Pocetna » Zanimljivosti


Mjesec dana do smaka svijeta!




  Ocenite članak: 0
pregleda: 831
Dodao/la: LaMistress
datum: 2012-11-20


Preostalo je svega 32 dana do 21. decembra 2012, kada će, po proročanstvu drevnog naroda Maja, nastupiti globalna katastrofa

Ostalo je još vrlo malo do kataklizme

Ko se spremio, spremio se!
Ostalo je još samo 32 dana do 21. decembra 2012, kada će, kako neki veruju, po proročanstvu drevnog naroda Maja nastupiti kraj sveta. Naime, veliki kalendar Maja je počeo 3114. godine pre nove ere označavajući vreme u ciklusima od 394 godine koji se zovu Baktuni. Trinaest je bio značajan i sveti broj za Majance i oni su zapisali da se trinaesti Baktun završava 21. decembra 2012, što se tumači kao smak sveta.

Mračne prognoze potvrdili su i arheolozi. Oni su pronašli rezbariju u kamenu na nalazištu u Gvatemali koja potvrđuje da je kraj sveta blizu. Pronađena rezbarija stara je 1.300 godina, a smatra se jednim od najznačajnijih nalaza poslednjih decenija.

- Tada su se događale velike političke promene kod Maja, a tadašnji vladar predvideo je kako će se 21. decembra 2012. zatvoriti veliki civilizacijski krug – rekao je Dejvid Stjuart sa Univerziteta u Teksasu.

Iako niko ne zna kako će izgledati kraj sveta, postoje mnoge pretpostavke o kataklizmi. Pojedini smatraju da će se na Zemlju spustiti majanski bog rata, dok drugi veruju da će čitava planeta nestati u velikoj eksploziji. Mogući scenario kraja sveta najavila je i američka svemirska agencija NASA, koja tvrdi da bi Zemlju mogli da potresu burni procesi sa Sunca. Predviđa se da bi na Suncu mogla da nastane oluja ogromnih razmera, čija bi energija uticala na sve elektronske uređaje. Tada bi nestao internet, mogućnost za telekomunikacije, a na kraju i električna energija.

Posledice bi bile veće u razvijenim zemljama jer njihova ekonomija ne bi mogla da postoji bez električne energije i telekomunikacija. Tako nešto bi, po svemu sudeći, moglo da proizvede nove ratove, čiji bi cilj bio borba za opstanak.

U kraj sveta veruje čak 15 odsto ljudi

Čak 15 odsto svetskog stanovništva veruje da će se smak sveta dogoditi tokom njihovog života, a 10 odsto je ubeđeno da kalendar Maja jasno pokazuje da kraj dolazi upravo ove godine, pokazalo je istraživanje kompanije „Ipsos global pablik afers“.