Pocetna » Ljubav i Sex


MUŠKARCI I ŽENE RAZLIČITIJI NEGO ŠTO SE MISLI




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1005
Dodao/la: Nikolakuzzz
datum: 2012-01-07


Psihološke razlike između muškaraca i žena daleko su veće nego što se dosad mislilo, upozorio je danas italijansko - britanski tim psihologa, koji su koristili novi model za analiziranje tih razlika.

Ovaj tim, kojim je rukovodio Marko Del Đudiće sa Torinskog univerziteta, je primenom nove metodologije ponovo analizirao rezultate jednog američkog istraživanja iz 1993. godine, obavljenog na 10.000 muškaraca i žena, prenosi AFP. Pomenuto istraživanje je baziralo na među psiholozima poznatom Upitniku o šesnaest faktora ličnosti, među kojima su osobine kao što su toplina, dominantnost, osetljivost, opreznost, oslanjanje na sopstvene snage, perfekcionizam, napetost itd.

Upoređujući sveukupne profile muških i ženskih ispitanika i uzimajući mnogobrojne karakteristike u obzir, evropski tim je utvrdio velike razlike u psihološkom profilu muškaraca i žena, koje deluju znatno manje ukoliko se, kao dosad, svaka osobina posmatra izolovano.
"Po psihološkim standardima, to su ekstremno velike razlike", ističu Del Đudiće i njegove kolege Tom But i Pol Irving sa Mančesterskog univerziteta.

Oni apeluju da se sprovedu dodatna istraživanja da bi se stvorio "čvrst osnov za naučnu studiju o psihološkim razlikama između polova i njihovim biološkim i kulturnim izvorima".