Pocetna » Zanimljivosti


Muškarci od sredine 19 veka porasli 11 centimetara
  Ocenite članak: 0
pregleda: 210
Dodao/la: Gale
datum: 2013-09-02


Prosečna visina muškaraca povećala se za skoro 11 centimetara od sredine 19. veka, saopštili su stručnjaci.

Zaključak je izveden na osnovu podataka sakupljenih o nekoliko stotina hiljada muškaraca iz 15 evropskih zemalja. Korišćeni su dokumenti sa nacionalnih popisa i vojne arhive.

Stručnjaci naglašavaju da je prosečna visina koristan podatak, ali da je važnije usmeriti pažnju na poboljšanje opšteg zdravlja.Istraživanje se odnosi samo na muškarce zato što o ženama nema dovoljno istorijskih podataka, navodi se u "Oksfordskom ekonomskom žurnalu".

Naučnici smatraju da su za prosečnu visinu čoveka najodgovorniji njegovi geni, ali da studija koja je obuhvatila četiri ili pet generacija pokazuje da veliku ulogu igra i ishrana.

- Zdrava hrana je sada dostupna većem broju ljudi, pa su samim tim i zdraviji. Međutim, brza hrana i obroci puni šećera mogu da ugroze ovaj trend. Naravno, ne mora da znači da su niži muškarci lošijeg zdravlja od visokih. Kao i obično, ovo istraživanje je otvorilo brojna pitanja - napomenuo je jedan od stručnjaka sa britanskog Univerziteta javnog zdravlja.

Stručnjaci naglašavaju da je za rast čoveka veoma važno ono što mu se dešava u prve dve godine života. U periodu koji je obuhvaćen analizom značajno je smanjena stopa smrtnosti među novorođenčadima.

Ostali faktori koji su mogli da utiču na povećanje prosečne visine muškaraca su trend formiranja manjih porodica, veći prihodi, bolji sanitarni uslovi i bolje obrazovanje o zdravlju i ishrani.


IZVOR