Pocetna » Zanimljivosti


Nafte nikada neće nestati




  Ocenite članak: 1
pregleda: 980
Dodao/la: Xardas
datum: 2012-05-06


Nije od fosila već od Zemlje same.

William Engdahl, autor knjiga "Vek ratova: Anglo-američka naftna politika i novi svetski poredak" i "Seme uništenja: geopolitika genetski modificirane hrane i globalno carstvo", tvrdi da su priče o nestašici nafte - lažne.

- To je uostalom na samrtnoj postelji i priznao M. King Hubert, tvorac teorije o nestašici nafte na čijim su tezama počivale sve kasnije pretpostavke. To da nema nafte, to je dogma. Počiva na teoriji da su mrtvi dinosauri, odnosno da su njihovi ostaci ušli duboko u tlo, negde čak i 20 kilometara pre 50 miliona godina i da su se s njihovim ostacima dogodile neobične transformacije od kojih je nastala nafta - kazao je Engdahl u intervjuu za Globus, navodeći da su Rusi za vreme Drugog svetskog rata došli do saznanja da nafta nije fosilnog porekla.

Priče o ograničenoj količini nafte na svetu potrebne su, tvrdi Engdahl, zbog naftnih giganata koji tako mogu da podižu cene.

- Henri Kisindžer je rekao: ako kontrolišete naftu, kontrolišete čitave države, pa i čitav svet. Zato je teorija o fosilnom gorivu komplementarni deo takve politike - ocenio je Engdahl.

- Rusi su dokazali da nafta potiče iz zemljinog jezgra, da se nalazi u samom njenom središtu. Tokom miliona godina razdvajanja zemljine površine i tektonskih pomeranja otvorili su se kanali kojima je nafta krenula na gore, prema površini, pod velikim pritiskom i zbog visoke temperature u unutrašnjosti zemlje. Tim kanalima ona negde dolazi brže, negde sporije. Ali, ima je svuda. Nafte ima. Ona ne nestaje ni presušuje, nego se samo u nekim slučajevima prebrzo crpi jer treba pričekati da dođe novi mlaz - kazao je Engdahl.

- Nafta i prirodni gas obnovljivi su izvori. No, da se to zna, nafta ne bi koštala 120 dolara po barelu - zaključio je Engdahl, koji smatra da bi realna cena trebalo da bude 70 do 75 dolara po barelu.


0   Spam
gagipfc76   (2012-05-09 8:16 PM) [Sadrzaj]
Ovo nije nikakva novost,to sam znao jos pre vise od 20god jos u osnovnoj skoli.

0   Spam
BMW   (2012-05-08 10:59 PM) [Sadrzaj]
Dobar je ovaj čovjek što je sve istražio :)