Pocetna » Ljubav i Sex


Najgori opis seksa u literaturi, a onda žene misle da to tako treba




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1085
Dodao/la: Impi
datum: 2012-12-08


Britanski književni kritičaru dodeljuju jednu neobičnu, ne tako laskavu titulu - najgori opsis seksa u književnosti. "Nagradu" je ove godine dobila kanadska autorka Nensi Hjuston za opis seksa u romanu "Infrared".
Talasanje nebesa u netalasanju netela...pa ko razume razume
 

Pošto je fenomen "pornografije za mame" potpuno zavladao književnim svetom zahvaljujući erotskom romanu "Pedeset nijansi siva", osam pisaca našlo se u konkurenciji za ne tako prestižnu nagradu za "najgori opis seksa" koja je ove godine dodeljena 20. put.


"On prelazi svojim jezikom i usnama preko mojih grudi, zadnjeg dela mog vrata, preko mojih prstiju na nogama, preko stomaka i nebrojenih bogatstava među mojim nogama, oh sirova ekstaza usana i jezika na genitalijama - bilo simultano ili u alternaciji, nikada se neću umoriti od te srebrne fluidnosti, moj seks pliva u uživanju kao riba u vodi, oslobođena od obe stvari, taj drhtavi osećaj, telesno ružičasta drhtavost koja te oslobađa od svih boja i tela i čini da vidiš samo zvezde, sazvežđa, Mlečne puteve, lansira te bestelesno u talasasti svemir gde talasasta neba čine da tvoje ne-telo talasa..."

 

Hjustonova nije prisustvovala ceremoniji u Londonu ali je poslala kratku poruku zahvalnosti. "Nadam se da će ova nagrada podstaći hiljade Britanki da fotografišu tela svojih ljubavnika", navela je ona. Roman "Infrared" je priča o ženi koja voli da fotografiše svoje ljubavnike u naletu strasti.


Na listi kandidata našli su se i Pol Mejson zahvaljujući poređenju svog pohotnog heroja sa "zaljubljenim cirkuskim jahačem" u debi romanu "Retka Zemlja" i Nikola Barker koja je ljubavnika u svom romanu "The Yips" opisala kao "gladnicu" u voćnjaku.


I pored brojnih poziva da se na listi kandidata nađe i E.L. Džejms, autorka trilogije "Pedeset nijansi", to se nije dogodilo jer nagrada ne pokriva "eksplicitno erotsku literaturu".


Sudije takođe u listu nisu uključile i prvi roman za odrasle Džoane Rouling "Upražnjeno mesto" jer njeni opisi seksa nisu ništa u poređenju sa konkurencijom u kojoj su bili i Tom Vulf, Nikolas Koleridž i Kreg Rejn, Ben Masters i Sem Majls.

 

Nagradu je 1993. godine osnovao bivši urednik "Literari rivjua" Oberon Vo jer je smatrao da izdavači ohrabruju svoje pisce da pišu scene seksa kako bi poboljšali prodaju knjiga.