Pocetna » Zanimljivosti


Najstariji praistorijski grad u Evropi otkriven u Bugarskoj




  Ocenite članak: 0
pregleda: 714
Dodao/la: Pegaz
datum: 2012-11-06


Najstariji praistorijski grad u Evropi je otkriven nedaleko od grada Provadija u Bugarskoj.Ovaj grad u pronašli i započeli sa otkopavanjem bugarski arheolozi 2005. godine naselje datira 4.700 godina pre Hrista....

Bugarski Arheolozi na mestu kako se predpostavlja najstarijeg praistorijskog grada su dosad iskopali ostatke dvospratnih kuća, kamenih bastiona i fortifikacionih zidova
"Ovde nije reč o gradu poput grčkih gradova-država,drevnog Rima ili srednjevekovnih gradova,već o gradu iz petog milenijuma pre nove ere”, kazao je Vasil Nikolov, istraživač sa bugarskog Nacionalnog arheološkog instituta.

Ove godine su otkrili i malu nekropolu koja je pobudila veliko interesovanje istraživača zbog neobičnog načina sahranjivanja pokojnika i predmeta pronađenih u grobovima.Novootkrivena grobnica se dosta razlikuje od drugih neolitskog grobnica pronađenih u Bugarskoj.Grad, u kojem je živelo oko 350 ljudi,bio je izuzetno dobro utvrđen,sa visokim zidovima koji su imali debljinu od gotovo dva metra što se objašnjava blizinom solane.

Naime, stanovnici ovog drevnog grada sakrivali su u njemu so koju su proizvodili, a koja je u to vreme bila dragocena roba i imala funkciju novca.Grad nije bio samo verski, već i proizvodni pa i monetarni centar,po rečima arheologa i profesora Nikolova.

Čitava oblast leži na depozitima soli,jednim od najvećih u jugoistoku Evrope čija je eksploatacija započela još u šestom milenijumu pre naše ere.Zahvaljujući trgovini solju lokalno stanovništvo je steklo veliku ekonomsku moć,što bi moglo da objasni blago pronađeno u nekropoli nadomak poznatog letovališta Varne.

Oko 3.000 komada nakita i ritualnih artefakata koji su otkriveni u tim grobnicama, starih 4.300 godina p.n.e, smatraju se najstarijim predmetima od zlata na svetu.