Pocetna » Zdravlje


Najzdravija je sirova cvekla




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1029
Dodao/la: _Sweeper_
datum: 2011-11-07




CVEKLA se često koristi u kuhinjama širom sveta. Najčešće se jede kao salata, mada je sve češće ima i u sosevima, čorbama, i drugim jelima. Prepoznatljiva je po jakoj crvenoj boji koja je nekada bila idealna za glazure na tortama i kolačima.

* Ovo povrće od davnina važi za veoma lekovito i zdravo. Cvekla je bogata mineralima, pre svega gvožđem, kalcijumom, bromom, fosforom, kalijumom, jodom, sumporom, magnezijumom. Obilije i vitaminom C i vitaminima B grupe.

* Cvekla sadrži veoma malo kalorija - samo 100 g sirove cvekle sadrži 45 kalorija - zato spada u dijetalne namirnice i vrlo često se preporučuje u dijetama, posebno sok od cvekle koji je veoma dobar za imunitet.

* Za njena lekovita svojstva znali su još i antički narodi. Najčešće se preporučuje za lečenje pritiska, anemije, želuca, žuči, malarije, raznih upala...

* Cvekla je poznata i kao antioksidans - jako je dobar čistač organizma i veoma efektna u borbi protiv starenja.

* Kuvanjem cvekla gubi dosta minerala i zato stručnjaci često ističu da je najbolje jesti je u sirovom stanju, a ako želite da pojačate ukus možete je kombinovati sa šargarepom i jabukom i začiniti limunom.