Pocetna » Zdravlje


Napici koji hrane vaš mozak.
  Ocenite članak: 1
pregleda: 466
Dodao/la: ElGato
datum: 2011-12-19


Poznato je da postoji "hrana za mozak", ali ono što sigurno niste znali je da postoje i napici koji mogu poboljšati vašu memoriju i olakšati vam učenje, pamćenje i druge kognitivne procese. Sada je pravo vreme da počnete da na ovaj način hranite vaše sive ćelije i proleće dočekate u zdravom telu i duhu, spremni za nove izazove.

VINO
Čaša vina nakon ručka ima pozitivno dejstvo na organizam. Osim što štiti krvne sudove, pojačava cirkulaciju i smanjuje stres crno vino deluje blagotvorno i na moždane ćelije koje dobijaju više kiseonika. Tako se izoštrava sposobnost mišljenja i poboljšava pamćenje.

KAFA
Omiljeni napitak kojim većina započinje svaki novi dan, osim što vas razbuđuje je i sjajan antioksidans. Ono što verovatno niste znali je da kofein kao glavni sastojak kafe može pojačati i vaše kratkotrajno pamćenje. Šoljica do dve kafe, maksimalno tri dnevno dnevno smanjuje rizik od Alzhajmerove bolesti, dijabetesa i bolesti srca.

SOK OD CVEKLE
Tamno crveni sok iz ovog korena možda vam nije omiljeni, ali je vrlo hranjiv. Čaša soka od cvekle dnevno čuva zdravlje kardiovaskularnog sistema i poboljšava cirkulaciju. Cvekla može drastično da snizi povišen krvni pritisak, te da pojača dotok krvi u mozak. Bolja prokrvljenost znači bolje funkcionisanje, odnosno bolje pamćenje i bolje kognitivne sposobnosti.

ČAJ
Svi oni koji ne vole da piju kafu svoju dozu pametnog napitka mogu da potraže u čaju. Dokazano je da tein odnosno kofein koji se nalazi u crnom, zelenom ili belom čaju deluje stimulativno na mozak, te na taj način povećava sposobnost pamćenja, jača koncentracija, motivacija i izdržljivost.

SOK OD JABUKE
Jabuka je oduvek poznata kao zdravo voće, a ustanovljeno je i da pomaže u očuvanju dobrog pamćenja. Sok od jabuke povećava proizvodnju osnovnog neurotransmitera acetilkolina u mozgu, što rezultira povećanom memorijom. Dve-tri čaše jabukovog soka dnevno značajno smanjuju rizik od slabljenja pamćenja.


0   Spam
Asuris   (2011-12-19 7:51 PM)
zanimljivo biggrin