Pocetna » Nauka


Napravili virus koji bi mogao da ubije pola planete




  Ocenite članak: 1
pregleda: 1261
Dodao/la: Nesa
datum: 2011-11-30


Grupa naučnika kreirala je veštački virus gripa koji bi mogao da zbriše pola civilizacije ukoliko bi "pobegao" iz laboratorije.

Smrtonosni virus je genetski nameštena verzija H5N1 ptičjeg gripa, ali je daleko zarazniji i smrtonosniji i lako se može preneti milionima ljudi odjednom.

 
Mnogi naučnici zagovaraju da bi trebalo ugasiti ovo istraživanje


Istraživanje je izazvao buru kontroverzi i podeljena mišljenja naučnika o tome da li je ovakva ispitivanja uopšte i trebalo raditi.


Njihovi su strahovi opravdani i proizilaze iz bojazni da bi se ovaj modifikovani virus mogao koristiti za bio-ratovanje, ukoliko bi "pao" u pogrešne ruke.


Virusolog Ron Foučier iz Medicinskog centra Erazmus u Holandiji vodi tim naučnika koji su otkrili da je pet odsto mutacije virusa ptičjeg gripa dovoljan da bi se on proširio mnogo lakše.


On je sprovodio testove na lasicama, jer ove životinje imaju slične disajne puteve kao i ljudi.


Iz tog razloga su angažovani medijski savetnici, kako bi se izbegla medijska hajka zbog sudbine ovih životinja.


Studija je jedna od dve koja je izazvala ozbiljne debate o naučnim slobodi i o regulisanju istraživanja koja bi mogla da ugroze zdravlje, ali u isto vreme mogu da budu korisne za bio-terorizam.


Među naučnicima se zagovara mogućnost da se istraživanje ovog gripa stopira, kako do njegovih mutiranih oblika ne bi došao neko ko bi njime manipulisao.


0   Spam
zanac   (2013-02-28 8:14 PM) [Sadrzaj]
umesto da prave lekove, oni izmisljaju jos bolesti.

0   Spam
nikola1971mk   (2012-08-08 10:23 PM) [Sadrzaj]
ma rusi i amerikanci su puno bolji. hehehehe. mozda nekada ce smisliti i virus da covek se opameti i stvara korisnije svari.

0   Spam
Asuris   (2011-12-11 6:24 PM) [Sadrzaj]
hehe, ništa pametno da smućkaju:D