Pocetna » Nauka


NASA Objavila Kartu Čitavog Svemira !!!!




  Ocenite članak: 2
pregleda: 1226
Dodao/la: Xardas
datum: 2012-03-18


Najdetaljniji prikaz celog neba ikada napravljen sastavljen je od 18.000 fotografija, a na njemu se iz perspektive našeg Sunčevog sistema vidi oko 560 miliona tela.


Karta je vrhunac višegodišnjeg rada NASA-inog svemirskog teleskopa WISE. Uz pomoć infracrvenih senzora u svemiru je moguće videti tela koja su previše bleda da bi se videla u vidljivom delu spektra. Svaki od 560 milijuna objekata na karti predstavlja neku zvezdu ili pak celu galaksiju. Mnoga od njih bila su nepoznata pre nego što je započela misija WISE-a pre nekoliko godina.



NASA-ini stručnjaci kažu da se celo nebo može zamisliti kao sfera koja nas okružuje u tri dimenzije. Kako bi sastavili kartu, astronomi su ovu kuglu morali da projektuju u dve dimenzije. Mlečni put na snimku ima oblik diska, a naš Sunčev sistem je smešten na oko dve trećine od njegovog središta. Mlečni put vidimo kao traku koja se proteže središnjim delom neba.

U donjem desnom delu slike vide se dva plavo-zelena mehura koji predstavljaju dve najbliže galaksije – Veliki i Mali Magelanov oblak koji se nalaze na oko 150.000 svetlosnih godina od nas. Andromeda je mala plava crtica na levoj strani dole.

Zračenje većih talasnih dužina, obojeno zeleno i crveno, stvaraju oblaci svemirske prašine i gasova. Iznad diska naše galaksije nedaleko od centra vidi se kompleks oblaka Ro Ofiuči, udaljen samo 130 svetlosnih godina, u kojem se rađaju nove zvezde.

Teleskop WISE lansiran je 14. prosinca 2009. godine, a isključen početkom 2011. Za vreme svog kratkog života istražio je više od 154.000 solarnih sistema i otkrio preko 33.500 novih asteroida i kometa, među kojima i prvog Zemljinog trojanca. Nad Zemljom je leteo na visini od 525 km. Ukupno je snimio 1,5 miliona fotografija – po jednu na svakih 11 sekundi.


0   Spam
nikola1971mk   (2012-08-08 10:00 PM) [Sadrzaj]
mi nemozemo da skeniramo i napravimo mapu na nas suncav sistem