Pocetna » Nauka


NASA: Podmornica na Titanu i još 11 čudnih koncepata




  Ocenite članak: 0
pregleda: 913
Dodao/la: Gale
datum: 2014-06-09

Slike iz NASA: Podmornica na Titanu i još 11 čudnih koncepata


NASA je predstavila 12 predloga za buduća istraživanja u prvoj fazi NIAC programa.

Cilj NIAC je da pretvori naučnu fantastiku u naučne činjenice zahvaljujući razvoju tehnologije, a ideje koje je NASA predstavila zaista zadivljuju.

Među odabranim predlozima se nalaze razni maštoviti koncepti, uključujući i slanje podmornice na Titan, koja bi istraživala jezera metana, kao i bezbedno "hvatanje" asteroida.

NASA očekuje da će investicije omogućiti stvaranje naprednih tehnologija oje će poslati prve misije dalje od Marsa.

Ukoliko prva faza proučavanja pomenutih predloga bude uspešna, sledi faza dva u kojoj će doći do razvoja koncepta.

Vizionarski dugoročni koncepti zasnovani su na potencijalnoj vrednosti budućih svemirskih misija agencije i operativnih potreba.

Ipak, većina njih, ako ne i svi, ostaće samo to što jesu – koncepti, koji će možda u dalekoj budućnosti ipak biti primenljivi.

Podmornica na Titanu

Predlog da se u Titanovo najveće severno more, Kraken, pošalje podmornica, koja će obavljati detaljna naučna istraživanja.

Herts sistem



Herts koncept podrazumeva postojanje svojevrsnog električnog solarnog jedra, koje bi omogućilo putovanje u duboki svemir. Ono je zapravo niz žica koje se protežu 30 kilometara od rotirajuće svemirske letelice, kako bi prikupljali energiju od Sunca. Takvi brodovi mogli bi da dostignu brzinu od 700 kilometara po sekundi, što znači da bi astronauti za godinu dana mogli da dođu do Neptuna. (Heliopause Electrostatic Rapid Transit System)

Gravimetrija jata letelica

Metod za izračunavanje gravitacije i mase malih tela u Sunčevom sistemu, poput asteroida i kometa, koristeći manje, jeftine sonde. (Swarm Flyby Gravimetry)

Aragoskop: Optika ultra visoke rezolucije po niskoj ceni

Gigantski disk koji bi mogao drastično povećati moć teleskopa.

Slanje senzora na druge planete

Specijalni čipovi bi mogli da se šalju na druge planete i njihove pratioce kako bi izvodili načna istraživanja za kraće vreme i uz manji rizik. (Exploration Architecture with Quantum Inertial Gravimetry and In-Situ ChipSat Sensors)

Rešavanje problema nedostatka kiseonika

Uređaj koji bi bio korišten u ljudskim misijama i koji bi pretvarao sunčevu svetlost u kiseonik. (3D Photocatalytic Air Processor for Dramatic Reduction of Life Support Mass & Complexity)

Hvatanje asteroida i svemirskog đubreta

Wrangler – sub-satelit mogao bi da uhvati svemirski objekat poput asteroida i zaustavi njegovo obrtanje zahvaljujući velikoj "mreži".

Dronovi na Titanu

Mala letelica teška manje od 10 kilograma, slična dronovima na Zemlji, mogla bi biti poslata na Titan, kako bi pravila fotografije visoke rezolucije i mapirala podatke o površini tog meseca. (Titan Aerial Daughtercraft)

Korišćenje najtoplijih čestica u svemiru

Metod merenja dubine leda na dalekim planetama i satelitima, koristeći eksperimentalne tehnike prilagođene visokoenergetskim česticama.

Periskop

Metod mapiranja struktura Meseca ispod površine, koristeći unapređene tehnike periskopa. (Periapsis Subsurface Cave Optical Explorer)

Mogućnost života na Marsu

Uređaj za proučavanje opstanka zemaljskih oblika života na površini Marsa. Neka životinjska vrsta bila bi preneta na Crvenu planetu, kako bi testirala tu mogućnost. ( Mars Ecopoiesis Test Bed)

"Stoper" za komete

Letelica koja se "kači" za komete i krstari Sunčevim sistemom. To bi činila ispaljujući harpun.


IZVOR