Pocetna » Nauka


NASA: Vanzemaljske poruke mogu biti poput hijeroglifa
  Ocenite članak: 0
pregleda: 251
Dodao/la: Gale
datum: 2014-05-28


Ukoliko pronađemo inteligentnu civilizaciju, kako ćemo komunicirati sa njenim žiteljima? Ovo je možda jedno od najpostavljanijih pitanja unutar naučne-fantastike. Međutim, sada je to i pitanje o kom NASA ozbiljno razmišlja i razmatra i na koje je pokušala da da odgovor u novoj e-knjizi.

Pričanje sa vanzemaljcima, ili tačnije, dekodiranje vanzemaljske radio komunikacije, možda neće biti ništa drugačije od razumevanja egipatskih hijeroglifa ili dešifrovanja izgubljenih artifakata neke strane kulture.

Naravno, niko tačno ne zna na koji način će, ukoliko ih otkrijemo, vanzemaljci komunicirati – možda uz pomoć telepatije, nedetektovanih feromona, a možda će pričati i na nekom nama poznatom jeziku.

Isto tako, vrlo je moguće da će komunicirati na način koji će moći da se dešifruje, sudeći po Daglasu Vakoču, direktoru međuzvezdane kompozicije na SETI institutu.

„Nekoliko hiljada godina nismo znali šta nam hijeroglifi poručuju. Imali smo ideju da je u pitanju apstraktan egzotičan jezik, neki super-jezik koji je imao neko više značenje. Međutim, na samom kraju ustanovili smo da to nije u pitanju. U pitanju je jezik kao i svaki drugi, samo smo morali da se oslobodimo pretpostavke koja nas je sve kočila. Morali smo da ih vidimo u novom svetlu i pretpostavimo da su oni isti kao i svaki drugi jezik“, tvrdi Vakoč.

Vakoč takođe smatra da je moguće da će vanzemaljski jezik nama biti nerazumljiv, ali, ako pretpostavimo da je u pitanju radio signal ili neki vid elektronskog pulsa, onda je moguće da se oni nalaze na istom nivou razvoja kao i mi i poseduju slično razumevanje matematike. Besmisleno je pretpostavljati da, samo zato što je u pitanju vanzemaljska civilizacija, nećemo biti u stanju da komuniciramo sa njima. I vrlo je moguće da ćemo uspeti da dešifrujemo kod.

Ipak, pre nego što dođemo do problema komunikacije, potrebno je da detektujemo vanzemaljski život. Ne postoje čvrste garancije niti dokazi da takav život postoji, i sasvim sigurno ne postoje garancije da ćemo ga mi pronaći.

Vakoč smatra da je u pitanju polje u kom je potrebno jako puno strpljenja i misaonih eksperimenata kako bismo bili spremni da interpretiramo bilo koju poruku koja nam može stići.

Činjenica da je NASA objavila ovu knjigu, kao i da je vlada SAD imala saslušanje u vezi sa postojanjem vanzemaljaca, dokaz je da vlasti i agencije ponovo počinju da ozbiljno shvataju potragu za inteligentnim životom van Zemlje.

„Vrlo lako je ismevati ove napore, isto kao što je bilo lako ismevati Magelana pre nego što je oplovio svet. Gledali smo u određenim pravcima, u nekoliko hiljada zvezdanih sistema – činjenica da ništa nismo pronašli ne znači ništa. To je kao da ste upitali Kristofera Kolumba da li je pronašao neki novi kontinent dve nedelje nakon isplovljavanja iz Kadiza. Moramo da proučimo nekoliko miliona zvezdanih sistema kako bismo imali razumnu šansu za takvo nešto“, izjavio je pred Kongresom SAD Set Šostak, stariji SETI astronom.


IZVOR