Pocetna » Nauka


Naučnici konačno objasnili kako su izgrađene piramide
  Ocenite članak: 0
pregleda: 367
Dodao/la: Gale
datum: 2014-05-01

Slike iz Naučnici konačno objasnili kako su izgrađene piramide Slike iz Naučnici konačno objasnili kako su izgrađene piramide


Fizičari fondacije FOM i Univerziteta u Amsterdamu otkrili su da su stari Egipćani prilikom izgradnje piramida koristili mudar trik da bi lakše transportovali kamene blokove. Oni bi nakvasili pesak, po kome su na sankama vukli kamenje, a odgovarajuća količina vode omogućavala im je da prepolove broj neophodnih radnika.U časopisu “Fizikal rivju leters” naučnici navode da su eksperimenti pokazali da se sa povećanjem krutosti peska potrebna vučna snaga srazmerno smanjuje.

Kada se voda doda pesku nastaju tzv. kapilarni mostovi, tj. sitne kapi vode koje međusobno povezuju zrnca peska.Uz odgovarajuću količine vode, mokar pustinjski pesak postaje otprilike dvostruko krući od suvog peska, a sanke mnogo lakše klize po čvrstom pustinjskom pesku zato što se on ne gomila ispred sanki kao kada je suv.

Egipćani su to očigledno znali. Na oslikanom zidu grobnice egipatskog vladara Djehutihotepa jasno je uočljiva osoba koja vuče sanke i sipa vodu neposredno ispred njih.


IZVOR