Pocetna » Zanimljivosti


Naučnici: Kontakt s vanzemaljcima za manje od 100 godina




  Ocenite članak: 1
pregleda: 909
Dodao/la: cika_kristijan
datum: 2012-07-16


Naučnici predviđaju da će do prvog kontakta sa vanzemalcima doći za manje od 100 godina. Ali, vodeći stručnjaci ističu da bi "bliskim susretom treće vrste” zapravo trebalo pre da se pozabave vlade država, nego Holivud, i da bi već sada trebalo započeti pripreme.

- Uverena sam da ćemo dobiti znake života na drugim mestima, možda čak i inteligentnih vrsta, u veku pred nama. Koliko smo za to spremni? Da li smo mislili o tome kako da im se približimo? Da li da ih stavimo u zoo-vrtove, pojedemo ih ili im pošaljemo vojne trupe da šire demokratiju? - rekla je Džoslin Bel Barnel na konferenciji "Jurosajens open foruma” u Dablinu, a prenosi "Dejli mejl”.

 

Ova profesorka sa Oksforda napominje da je najverovatnije da će vanzemaljci biti pronađeni na stenovitim planetama gde ima ugljen-dioksida i ozona u atmosferama.

- Ako već pretpostavljamo da ima inteligentnih živih vrsta, hoćemo li se potruditi da ih upoznamo ili ne? Zanimljivo je i pitanje kome prvo reći: medijima, premijeru, papi? Treba već sada misliti o svemu tome - ističe ona.

Ali, opet, dodaje i da će, ako se i budu otkrili znaci vanzemaljskog života, biti potrebne decenije da se sa njima komunicira putem radio-signala ili lasera.

 

Ranija istraživanja pokazala su da bar polovina Britanaca veruje da postoje "mali zeleni”.

Naučnici su, međutim, podeljeni oko toga da li treba otkrivati prisustvo Zemljama mogućim stanovnicima drugih planeta.

 

Neki od njih kažu da, ako otkrijemo  vanzemaljcima naše prisustvo, rizikujemo invaziju koja bi mogla da okonča život na Zemlji.

 

Oni ističu da bi, "ako već vanzemaljci imaju takvu tehnologiju da mogu da pređu svemir da bi došli do Zemlje”, onda bi "naši odbrani sistemi bili sve sem korisni”.

| Savetuje oprez: Stiven Hoking (Foto: Reuters)

 
I čuveni fizičar i astrofizičar Stiven Hoking se čak oglasio tim povodom. On takođe misli da treba učiniti sve da do kontakta ne dođe, piše "Dejli mejl”.

 

- Mi pre svega treba da se brinemo o sebi i pratimo koliko inteligentan život može da se razvije u nešto što ne bismo želeli da sretnemo. Ako bi nas vanzemaljci posetili, ishod bi bio sličan Kolumbovom iskrcavanju u Americi, a videli smo da se on baš i nije dobro odrazio na Indijance - kazao je Hoking.


+1   Spam
LaMistress   (2012-07-27 10:34 AM) [Sadrzaj]
vasiono javi se vasionoooooo Sojka jesi li tuuuuu

Sojka