Pocetna » Zanimljivosti


Nemci i "njihovi" stranci - sličnosti i razlike
  Ocenite članak: 0
pregleda: 192
Dodao/la: Gale
datum: 2014-06-04


Integracija više od sedam miliona stranaca u nemačko društvo, tema o kojoj diskutuju i zagovornici i protivnici, i vlast i opozozicija, pokazuje da migranti postaju sve sličniji domicilnom stanovništvu, što znači da su sve stariji, usamljeniji i sa sve manje dece, ali i da su bolje obrazovani od Nemaca, tako da o "useljavanju siromaštva", kao masovnom fenomenu, nema ni govora.

Ovo je pokazala studija "Novi potencijali" berlinskog Instituta za stanovništvo i razvoj, po kojoj je integracija uspela, ako prosečna privredna i socijalna životna situacija migranata odgovara srednjoj vrednosti društva, u kojoj se, između ostalog, kaže da je od 2005. godine udeo akademski obrazovanih stranaca jasno iznad srednje vrednosti domicilnog stanovništva.

"O useljavanju siromaštva, kao masovnom fenomenu, ne može biti ni govora", zaključili su autori ove studije o kojoj danas piše nemačka stampa, navodeći da je takav obrazovni odnos poslednica nedostatka stručne radne snage u 82-milionskoj nemačkoj naciji.

Uprkos tome mnogi su visokokvalifikovani migranti i dalje bez adekvatnog posla, kažu tvorci "Novih potencijala" i ukazuju na problem "nasleđa", odnosno, da su brojni migranti svoj niski obrazovni nivo "preneli" na svoju decu.

Tako je među Turcima, rođenim u Nemačkoj, tek svaki četvrti sa maturom, što je čak za 43 odsto manje, nego kod nemačke dece, pokazuje studija, po kojoj upravo Turci i imaju najveće integracione probleme.

Potpuno drugačiji su stranci iz Azije - oni, opet, za trećinu više od samih Nemaca, izlaze sa maturom iz školskog sistema.

Studija pokazuje da je Nemačka upućena na useljenike i naucncici zato zahtevaju podršku od najmlađih dana za decu migranata i upozoravaju da je ta vodeća zemlja Evropske unije godinama imala pogrešnu integracionu politiku.

U međuvremenu je poraslo društveno prihvatanje migranata i Nemci su shvatili, smatraju naučnici, da privredna konkurentnost zemlje u velikoj meri zavisi od priliva inostrane stručne radne snage.

Osim toga, u međuvremenu je, takođe, postalo neosporno da je bolja integracija stranaca nužna.

Kada je reč o strancima u Nemačkoj, među kojima su i mnogi Srbi, i naučnici i političari ukazuju da je obrazovanje odlučujući faktor za integraciju, uspeh i status u društvu.


IZVOR