Pocetna » Film


NP:Bista za besmrtnog Miju Aleksića




  Ocenite članak: 0
pregleda: 799
Dodao/la: Gale
datum: 2013-09-30

Slike iz NP:Bista za besmrtnog Miju Aleksića


Otkrivanje biste glumcu Milosavu Miji Aleksiću povodom 90 godina od njegovog rođenja upriličeno u četvrtak 26. septembra u foajeu druge galerije Narodnog pozorišta.

Mija Aleksić je u Narodnom pozorištu debitovao 1949. godine ulogom stražara u Šekspirovom "Hamletu". Tokom duge i veoma bogate karijere ostvario je mnogo značajnih uloga kao što su Pomet (Dundo Maroje), Scelendro (Hvalisavi vojnik), Proka (Ožalošćena porodica), Ževakin (Ženidba), Čeda Urošević (Gospođa ministarka), Pop Ćira (Pop Ćira i pop Spira), Ričard Treći (Ričard Treći) i mnoge druge.



Osim u Nacionalnom teatru, igrao je i u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Ateljeu 212 i na drugim scenama. Glumio je u više od 60 filmova, a značajne uloge ostvario je i na televiziji.

Za svoje pozorišno i filmsko stvaralaštvo dobio je najviša priznanja i staleške nagrade - Oktobarsku nagradu, Sterijinu nagradu, Dobričin prsten, Zlatnog ćurana, Zlatnu arenu, Kristalnu prizmu, Nagradu za životno delo Festivala u Sopotu, Gran pri Ćele kula, Priznanje Živa legenda...

Aleksić je rođen 26. septembra 1923. godine u Gornjoj Crnući.

Kulturni centar Gornji Milanovac tokom septembra je organizovao obiman program posvećen velikanu srpskog glumišta Aleksiću, povodom 90 godina od njegovog rođenja.

Uz dokumentarnu izložbu prezentovana je publikacija “90 godina od rođenja Mije Aleksića”, štampana na više od 60 strana i sa pedesetak fotografija.

Program posvećen Aleksiću organizovan je u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, Narodnim pozorištem iz Beograda, Muzejem pozorišne umetnosti iz Beograda, Narodnim muzejem iz Kragujevca i Opštinom Gornji Milanovac.


IZVOR