Pocetna » Tracevi


Obilnije kiše već od petka - stižu li nam nove poplave!?




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1530
Dodao/la: Lovepuzzles
datum: 2014-05-21


U razornim poplavama i klizanjima tla na Balkanu u posljednjih nekoliko dana život je izgubilo najmanje 45 ljudi, a meteorolozi već za subotu, ali i početak sljedeće sedmice najavljuju nove padavine.


Strani mediji javljaju da je samo 14. i 15. maja u nekim krajevima palo više od 10 centimetara kiša koje su uzrokovale najgore poplave u regiji od 1894. Oko 50.000 ljudi je evakuisano, oštećene su ili uništene hiljade kuća, a u mnoštvu pokrenutih klizišta dislocirano je oko 120.000 neeksplodiranih mina zaostalih iz rata u bivšoj Jugoslaviji.

Koliko će biti obilne nove kiše?

Na nesreću, meteorolozi već za kraj ovoe sedmice, ali i početkom sljedeće najavljuju nove padavine. Koliko će nam kiša donijeti nestabilnosti koje se očekuju s petka na subotu, a zatim ponovno u ponedjeljak, za sada je još uvijek teško predvidjeti. No u ionako teškoj situaciji nikakva kiša nije dobrodošla.

"Ima naznaka da će početkom sljedeće sedmice, u ponedjeljak i utorak, vrijeme biti nestabilnije, međutim previše je rano prognozirati koliko će biti kiše. Nije dobro dizati paniku koje već ionako ima dosta", rekla je za "tportal" dežurna prognostičarka DHMZ-a (Hrvatska) Marija Mohorić.

"U subotu nam stiže ne tako izražena fronta s kojom će nam doći nešto hladniji zrak. Bit će češćih pljuskova s grmljavinom, mjestimično možda i kiše, pa i grada. Prema modelima ne izgleda da će padavine biti preobilne, ali uz pljusak može pasti 30-ak litara po kvadratnom metru, a mogu i samo dvije. Padavine su inače elemenat koji se jako razlikuje od mjesta do mjesta, a posebno ako su pljuskovitog karaktera", rekla je hrvatska prognostičarka.

U svakom slučaju, kaže, s petka na subotu, a još više u subotu moglo bi biti padavina. Novi nam poremećaj stiže s jugozapada i zapada. U petak će biti vrlo toplo, ponegdje čak preko 30 stepeni, pa će okolnosti biti povoljne za izraženije lokalne nestabilnosti, možda i grad. No za sada se čini da će više padavina biti na Jadranu. Ipak, lokalno i u unutrašnjosti uz pljusak ponegdje može pasti 30-ak litara kiše po kvadratnom metru. Ima naznaka da će vrijeme ponovno u ponedjeljak i utorak biti dosta nestabilno, ali se za sada treba ograničiti na informacije do kraja sedmice. Zahladnit će sa 30 do 31 stepeni Celzijusa u petak na 23 do 24 stepena u subotu, ali neće ipak biti hladno, pojasnila je Mohorić.

Stručnjaci britanskog Met Officea s nešto manje ograda upozoravaju da bi prema dugoročnijim prognozama padavine naredne sedmice ponovno mogle biti obilnije. Nadajmo se da se njihove najave ipak neće ostvariti.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić najavio je mogućnost dolaska novog vodenog vala u srijedu istakavši da Sava i dalje ostaje najvećom prijetnjom. Njezine nabujale vode mogle bi ugroziti i hidrocentralu Nikola Tesla koja pola Srbije snabdijeva električnom energijom.


IZVOR