Pocetna » Zanimljivosti


Odštampali čoveku novu karlicu!




  Ocenite članak: 0
pregleda: 867
Dodao/la: Gale
datum: 2014-02-11

Slike iz Odštampali čoveku novu karlicu!


Verovali ili ne, ortopedi iz Njukasla su pacijentu kojem je kancer „pojeo“ pola karlice, odštampali novu na tri-de štampaču. On danas hoda uz pomoć štapa.

Koristeći tehnologiju tri-de štampanja, britanski hirurzi su uspeli da naprave novu karlicu neimenovanom pacijentu u šezdesetim godinama, kojem je hondrosarkom, retka vrsta raka, uništio polovinu površine tog koštanog dela tela.



Zahvaljujući ovom revolucionarnom potezu, on danas može da hoda uz pomoć štapa!

Inače, tri-de štampa omogućava kreiranje bilo kojeg trodimenzionalnog oblika na osnovu kompjuterskih podataka i veruje se da ima ogroman potencijal u medicini.

Dr Kreg Džerand, ortoped-hirurg i savetnik u "Newcastle Upon Tyne Hospitals NHS Trust"-u, ogranku zdravstvenog sistema u Engleskoj, poslužio se tim postupkom i pomogao muškarcu kojem je radi zaustavljanja širenja raka kostiju moralo biti odstranjeno pola karlice.

Skeneri su mu omogućili da dođe do preciznih podataka, zapravo dimenzija koliko tačno kosti bi trebalo da bude uklonjeno.

Zatim je nove delove karlice, koji će zameniti uklonjene, napravio na 3D štampaču uz pomoć titanijumskog praha. I, naravno, lasera.

Titanijumska karlica je potom obložena mineralom u koji bi preostale koštane ćelije mogle da urastu, a standardni veštački kukovi ubačeni u novo ležište.

„S obzirom na to da ova vrsta raka ne reaguje na lekove i radioterapiju, jedina opcija je bila da mu uklonimo pola karlice“, objašnjava doktor Džerand.

Standardni implanti se ne uklapaju uvek – u ovom slučaju je površina kostiju koju je trebalo ukloniti bila tolika da implanti jednostavno ne bi imali za šta da se zakače.

„Jedna noga bi ostala da mu 'visi', takoreći nezakačena za kičmu, i mnogo kraća“, dodao je stručnjak.


Džerand sa modelom pola karlice

Tokom 12-časovne operacije, tim je koristio hiruršku navigacionu tehnologiju – slike karlice su ubačene u računar da bi se na ekranu dobio model.

„Kod tako kompleksnih delova tela kao što je karlica, lako možete da se izgubite, ili da oduzmete ili ostavite previše kosti. Upotrebom ove navigacije kost možete da sečete tačno tamo gde se i planirali.“


IZVOR