Pocetna » Zanimljivosti


Ogrtač nevidljivosti koji zaustavlja vreme




  Ocenite članak: 0
pregleda: 909
Dodao/la: Nacelnik
datum: 2012-01-05


Istraživači,koji rade za Pentagon,objavili su pre neki dan da su uspeli napraviti"vremenski ogrtač" koji skriva dešavanja u vremenu.Laboratorijski uređaj manipuliše snopom svetlosti na taj način da se neki događaj u deliću sekunde može učiniti nepostojećim,kako piše u časopisu "Nature".

Prethodni "nevidljivi ogrtači" kojeg su naučnici stvorili sakrivali su objekte od pogleda prelamajući prirodnu svetlost."Naši rezultati predstavljaju značajan napredak koji će dovesti do stvaranja sveobuhvatnog,prostornog i vremenskog ogrtača", kaže vođa tima Moti Fridman sa Kornel univerziteta u Njujorku.

Ovo novo otkriće ili da kažemo izum bazira se na tome da se frekvencije svetlosti kreću frakcionalno različitim brzinama.Snop zelene svetlosti propušta se kroz vlaknasto-optički kabl i prolazi kroz dvosmerna sočiva koja ga razdvajaju u dve frekvencije - plavu svetlost koja se pomera relativno brzo i crvenu svetlost koja ide sporije.

Ova mala brzinska razlika se zatim pojačava postavljanjem prozirne prepreke pred oba snopa.Time se stvara vremenski razmak između crvenog i plavog snopa dok putuju optičkim vlaknom.Vremenski razmak je sasvim mali - svega 50 pikosekundi ili 50-milionitih delova od milionitog dela sekunde, ali dovoljno dug da se laserski puls zaustavi na različitoj frekvenciji od svetla koji prolazi kroz sistem.

Ceo proces ide potom obrnuto . Crveni i plavi snop prolaze kroz još jednu prepreku koja ovog puta ubrzava crveni,a usporava plavi. Dva snopa ponovo prolaze kroz sočiva koja ih ujedinjuju u jedan, jedinstveni zeleni snop.Budući da se odvija izvan snopa fotona, "procep" od 40 pikosekundi je nemoguće detektovati.

Inžinjeri za optiku Robert Bojd i Džimin Ši sa Ročester univerziteta u Njujorku uporedili su eksperiment sa prelazom frekventne saobraćajnice preko železničke pruge.Kada voz dolazi,automobili se zaustavljaju,što izaziva zastoj u saobraćaju.Kad voz prođe, automobili ubrzavaju da bi sustigli kolonu pred sobom.Za posmatrača,protok automobila čini se sasvim normalnim i ne postoji dokaz da je voz prošao kroz raskrsnicu.

Nakon što su dokazali da je "vremenski ogrtač" moguć, istraživači će pokušati da produže vremenski procep,na mikrosekunde,potom na milisekunde.
izvor:blic.rs