Pocetna » Zanimljivosti


Originalna Šindlerova lista na prodaju na "I-beju"




  Ocenite članak: 0
pregleda: 961
Dodao/la: Gale
datum: 2013-07-21

Slike iz Originalna Šindlerova lista na prodaju na "I-beju" Slike iz Originalna Šindlerova lista na prodaju na "I-beju"


Jedna od sedam orginalnih Šindlerovih listi, našla se na prodaji na "I-beju", sa početnom sumom od tri miliona dolara.


Šindlerova lista je film koji je snimljen o Oskaru Šindleru

Oskar Šindler je bio veliki biznismen i nacista, ali je poznat u istoriji kao veliki spasilac Jevreja tokom drugog svetskog rata.

On je spasio 1.200 Jevreja od smrti, tako što je uverio vlasti da su mu od velikog značaja za rad fabrike, koju je otvorio u današnjoj Češkoj republici.

Sedam lista je napisano tokom 1944. i 1955. godine, da bi ih danas ostalo samo četiri, od kojih su dve u izraelskom muzeju, a jedna u američkom.

Prodavac ove liste želi da ostane anoniman, a nadmetanje će trajati sedam dana, sa početnom cifrom od tri miliona dolara.

Preživela iz logora: "Šindler je rizikovao sve"


Oskar Šindler

Halina Silber je jedna od osoba koja se našla na Šindlerovoj listi, zahvaljujući kojoj je preživela rat. Ona je tada imala 13 godina, ali je slagala da ima 16, kako bi mogla da radi u fabrici.

- To je bila sreća u nesreći i zbog rada sa Šnejderom sam preživela rat. Bio je izuzetno brižan i strastveno predan tome što je radio. Zaštitnički se odnosio prema jevrejskim radnicima. Bio je nacist, ali nikad nije prihvatio Hitlera i protivio se njegovom planu da iskorieni sve jevreje - tvrdi Halina Silber.
Šindler je umro 1974. i sahranjen je u Izraelu.


IZVOR