Pocetna » Zanimljivosti


Osobe sa pirsingom i tetovažom sklonije alkoholu




  Ocenite članak: 1
pregleda: 747
Dodao/la: cika_kristijan
datum: 2012-04-17


Testiranje na alkohol gotovo 2.000 mladih posetilaca kafića u Francuskoj ukazuje na značajnu međuzavisnost između takozvanog "bodi arta", odnosno tetoviranja i pirsinga i konzumiranja alkohola.

Neka ranija istraživanja su već pokazala da su osobe sa pirsingom i tetovažom sklonije nebezbednom seksu, tuči i alkoholu, ali je ovo prvo u kojem je kod njih i izmeren veći sadržaj alkohola u organizmu nakon napuštanja lokala, prenosi AFP.

Merenja su obavljena tokom četiri subotnje večeri u četiri grada na atlantskoj obali Bretanje, oblasti u kojoj se alkohol dosta konzumira.

U proseku su anketirani posetioci kafića bili starosti od 20 godina.


Na izlasku iz lokala prvo bi im bio postavljeno pitanje da li su tetovirani ili imaju pirsing, a potom im je uzet dah na analizu.

Tetovirianje i pirsing su dva relativno nova fenomena u Francuskoj, a osobama mlađim od 18 godina potrebna je dozvola roditelja za ovu vrstu ukrašavanja.

Od 1.081 anketiranog muškaraca, 903 nije imalo ni tetovažu ni pirsing i kod njih je u litru izdahnutog vazduha u proseku izmereno 0,18 miligrama alkohola, što je ispod limita za francuske vozače od 0,25 miligrama.

Kod 98 tetoviranih ispitanika u izdahnutom vazuduhu je u proseku izmereno 0,19 miligrama alkohola, kod 53 s pirsingom 0,23 miligrama, a kod 27 koji su imali i tetovažu i pirsing 0,26 miligrama alkohola.

Od 884 žene, 537 nije imali ni tetovažu ni pirsing. Kod njih je u izdahnutom vazduhu prosečno izmereno 0,12 miligrama alkohola.


Kod 124 ispitanice s tetovažom je u proseku izmereno 0,14 miligrama alkohola, kod 138 sa pirsingom 0,20 miligrama, a kod 85 koje su imale i tetovažu i pirsing 0,24 miligrama alkohola u litru izdahnutog vazduha.

Tim s Univerziteta Južne Bretanje, koji je obavio ovo istraživanje, zaključuje da bi prosvetni radnici, roditelji i lekari trebalo da tetovažu i pirsing smatraju potencijalnim markerima zloupotrebe alkohola.