Pocetna » Zdravlje


Otkrijte gde vas stres najviše pogađa.




  Ocenite članak: 0
pregleda: 842
Dodao/la: ElGato
datum: 2012-01-29


Lekari upozoravaju da stres može negativno da utiče na gotovo sve sisteme u organizmu. Za ovu pojavu postoji i medicinski termin - somatizacija - a označava fizičku manifestaciju psiholoških problema. Tri oblasti tela naročito su podložne uticaju psihosomatskih faktora: koža, digestivni sistem i glava. Fizički simptomi obaveštavaju da ste prešli iz tenzije u stres, te da postoji rizik od narušavanja zdravlja.

Nova grana medicine - psihodermatologija - bavi se otkrivanje veze između stresa i različitih psihičkih stanja, kao i eliminisanjem pravog uzroka problema. Zato bi svi dermatolozi, u okviru razgovora sa pacijentom, i prilikom postavljanja dijagnoze, trebalo da ispitaju i njegovo emotivno stanje. Osim toga, naučnici su utvrdili da je stres glavni uzrok pojave akni kod odraslih osoba, zbog čega i terapija mora da bude drugačija u odnosu na onu u slučaju pubertetskih akni.
Kada smo anksiozni, zatežu se mišići lica, vrata, ramena i leđa, što može da izazove glavobolju. Ukoliko su u pitanju posledice stresa na želudac, situacija je nešto kompilikovanija. Kada smo pod stresom, nerv vagus - koji povezuje mozak i želudac - prosleđuje osećaj nervoze u stomak, zbog čega, u trenucima stresa osećamo mučninu. A budući da anksioznost narušava imunitet, može da pogorša brojna upalna stanja kože, kao što su ekcem, psorijaza ili akne.

Gde ste ranjivi?
Da biste otkrili u koju grupu se ubrajate - kada su u pitanju simptomi stresa - uradite ovaj test. Najverovatnije posedujete genetsku predispoziciju za probleme u jednoj od ove tri oblasti (glava, koža, želudac), te će se, kada ste pod stresom, simptomi ispoljiti prvo u njoj. A možda ćete otkriti da možete da se ubrojite u više od jedne grupe. Nakon rešavanja testa, pročitajte savete stručnjaka koji će vam pomoći da sprečite da stres narušava vaše zdravlje.

ŽELUDAC
Ako...
- često prolazite kroz periode u kojima imate problema sa varenjem nakon svega što pojedete ili popijete.
- retko kada osećate glavobolju, ali često patite od bolova i nadutosti u stomaku.
- osećate grčeve u želucu, ili gorušicu, kad god ste pod pritiskom.
- povremeno osećate mučninu, bol u želucu ili nadutost stomaka bez jasnog razloga.
- patite od opstipacije, a potom od proliva - u vašem slučaju ne postoji nikakva normalna, utvrđenja dinamika pražnjenja creva.

KOŽA
Ako...
- često patite od akni koje nemaju veze sa menstrualnim ciklusom.
- imate akne na licu, ali i suve “pečate” koji se perutaju.
- periodično vam se javljaju ekcem, psorijaza ili perut.
- imate masnu kožu i povremeno akne na telu.
- ponekad se na koži javlja upala ili koprivnjača praćena svrabom.

GLAVA
Ako...
- često osećate tup bol duž cele glave, ili imate utisak da vam se “steže obruč oko čela”.
- glavobolje ili migrene toliko su vam jake da redovno u tim slučajevima morate da legnete.
- kada ste pod stresom, osećate se fizički iscrpljeno i lako zaplačete.
- ne napuštate kuću bez analgetika u tašni.
- često prolazite kroz faze depresivosti.