Pocetna » Zanimljivosti


Otkriven "dinosaurus nosonja" sa zubima kao ajkula




  Ocenite članak: 0
pregleda: 840
Dodao/la: Gale
datum: 2013-07-18

Slike iz Otkriven "dinosaurus nosonja" sa zubima kao ajkula Slike iz Otkriven "dinosaurus nosonja" sa zubima kao ajkula


Dinosaurus velikog nosa koji je svoje impresivne rogove koristio kao magnet za ženke ali i kao upozorenje konkurenciji, otkriven je u fosilima bogatom tlu južne Jute, saopštili su naučnici.

"Nasutoceratops" ili "rogato lice velikog nosa"

Nova vrsta "Nasutoceratops" ili "rogato lice velikog nosa" jedini je poznati član grupe dinosaurusa za koje se smatra da su živeli pre 76 miliona godina na prostoru današnje zapadne Severne Amerike koji je bio izolovan antičkim morskim putom, rekao je Skot Sampson, jedan od paleontologa koji je otkrio izumrlog reptila.

Nova životinja pripada porodici do sada nepoznatih rogatih dinosaurusa i izdvaja se po rogovima koji se pružaju iznad očiju i stižu gotovo do vrha istaknutog nosa, objasnio je on.
- Ova životinja je bizarna. Kod nje rogovi poprimaju potpuno drugačije značenje - rekao je Sampson Rojtersu.

Impresivni rogovi možda su služili za privlačenje partnerki, zastrašivanje uljeza ali i za hlađenje mozga, rekao je Sampson koji je predsednik istraživačkog i kolekcionarskog odeljenja Prirodnjačkog muzeja u Denveru.

Skot Sampson, jedan od paleontologa koji je otkrio izumrlog reptila

Ogromno, hladnokrvno biće čupalo je tropske biljke i onda ih žvakalo stotinama zuba nalik ajkulinim, objasnio je on.

Dinosaurus je otkriven u nacionalnom parku Grand Sterkejs Eskalante i pruža najjači dokaz da je južni deo drevnog zapada Severne Amerike bio dom raznolike zajednice dinosaurusa.Oko 20 tipova dinosaurusa pronadjeno je u južnoj Juti.

- Mnogi su mislili da smo pronašli sve što je moglo da se nadje, ali smo zapravo samo zagrebali po površini našeg razumevanja sveta dinosaurusa - rekao je Sampson.


IZVOR