Pocetna » Zdravlje


Otkriven virus opasniji od AIDS-a?




  Ocenite članak: 1
pregleda: 1191
Dodao/la: Jovica94
datum: 2013-05-06


„Seksualni supervirus“ nazvan H041 prvobitno je otkriven u Japanu 2011. godine nakon čega se proširio na Havaje a prijavljeni su i slučajevi u Kaliforniji i Norveškoj.

Doktori upozoravaju da je u pitanju bakterija gonoreje otporna na antibiotike koja ima potencijal da bude opasnija od AIDS-a.

„U pitanju može biti virus mnogo gori od AIDS-a pošto je znatno agresivniji i vrlo brzo može da zarazi veliki broj ljudi“, izjavio je doktor Alan Kristianson za CNBC.

Skoro 30 miliona ljudi izgubilo je život od bolesti uzrokovanih AIDS-om širom sveta, ail Kristianson veruje da efekat bakterije gonoreje može da bude znatno direktniji.

„Ukoliko neko dobije ovaj oblik gonoreje on može pasti u septički šok i umreti za svega nekoliko dana“, tvrdi Kristiansen.

Iako još nisu zabeležene smrti od HO41, eksperti savetuju da je najbolja prevencija izbegvanje ovog virusa i praktikovanje sigurnog seksa.

Ukoliko se ne leči, gonoreja može dovesti do brojnih upala, neplodnosti i infekcija krvotoka a najčešća je kod osoba starosti između 15 i 25 godina.

Gonoreja je postala izlečiva 40-ih godina prošlog veka kada su razvijeni penicilin i drugi antibiotici a od tada je medicina stvorila brojne nove lekove kako bi se stalo na put mutirajućoj bakteriji.


IZVOR