Pocetna » Nauka


Otkriven Život na Marsu ???
  Ocenite članak: 2
pregleda: 554
Dodao/la: Xardas
datum: 2012-04-14


Američka svemirska agencija NASA je otkrila život na Marsu, pokazuju nove analize podataka starih 36 godina, objavio je međunarodni tim matematičara i naučnika.

Štaviše, NASA ne treba da pošalje ljudske ekspedicije na crvenu planetu da dokaže tu tvrdnju, izjavio je biolog Džozef Miler, sa Univerziteta Južna Kalifornija.

“Na osnovu svega što smo do sada uradili, mogu da kažem da sam 99 odsto siguran da tamo ima života. Ultimativni dokaz bi bio da naprave video snimak bakterije na Marsu. Trebalo bi da pošalju mikroskop i gledaju kako se bakterija kreće”, dodao je Miler.

Naučnici su ponovo prošli kroz podatke sa misije detektovanja života, koje su prikupili Viking roboti 1976. Oni su analizirali te podatke tražeći znakove života mikrobioloških organizama u uzorcima tla koje su prikupila i obradila dva Viking robota. Generalni zaključak je bio da je misija otkrila geološke, ali ne i biološke aktivnosti, preneo je "Diskaveri njuz".

Nova studija je primenila drugačiji pristup. Naučnici su prebacili podatke sa Vikinga u niz brojeva i tragali za kompleksnošću. S obzirom da su živi sistemi komplikovaniji od nebioloških procesa, ideja je bila da se rezultati misije sagledaju sa čisto numeričke perspektive.

Oni su otkrili velike sličnosti između tako dobijenih rezultata o kompleksnosti i nizova zemaljskih bioloških podataka. Naučnici tvrde da je visok stepen reda pre biološka karakteristika, nego čisto fizičkih procesa.

Kritičari navode da novi metod još nije dokazao svoju efikasnost pri razlikovanju bioloških i nebioloških procesa na Zemlja, pa je samim tim i prerano povlačiti neke zaključke.

Miler kaže da naučnici ponovo analiziraju podatke i da vide ima li varijacija u trenutku kada je sunčevo svetlo bilo blokirano tokom oluje prašine na Marsu, koja je trajala nedelju dana, a ideja je da bi se biološki sistemi ponašali drugačije u promenjenim uslovima u okolini.

Konačni rezultati istraživanja očekuju se u avgustu.


0   Spam
nikola1971mk   (2012-08-08 9:56 PM)
mozda na marsu ima necega. al vec dugo vremena to je sve mrtvo. na mjesecini europa, e tu sam bar 90 posto siguran da necega ima. no van naseg suncevog sistema u to sam 100 posto siguran da ima. iako ljudi misle da drugi planete gde ima zivota koriste istu tehniku kao nas. hehehe koliko smo smo, aj da nekazem.

+1   Spam
Deluxe   (2012-04-14 4:46 PM)
Ovako mogu 100 godina da obmanjuju javnost.
Nikada ne daju neki konkretan dokaz.
Kada bude konkretan odgovor na osnovu pravih argumenata, onda cu i da razmislim.
I tada bih na te dokaze gledao sa rezervom jer je tehnologija toliko dogurala da mogu da naprave kakav god pozele snimak koji izgleda 100% realisticno i onda njega da serviraju javnosti.
Propaganda...