Pocetna » Nauka


Otkrivena planeta na kojoj je moguć život
  Ocenite članak: 1
pregleda: 646
Dodao/la: Nacelnik
datum: 2012-01-07


Američka svemirska agencija (NASA) saopštila je da je svemirski teleskop Kepler potvrdio postojanje planete van našeg sunčevog sistema koja se nalazi u zoni oko svoje zvezde u kojoj je moguć život.

Ova planeta, po imenu Kepler 22b, koju su astronomi uočili 2009, prva je za koju je NASA u stanju da potvrdi da se nalazi u zoni pogodnoj za život.

Astronomi su videli tri njena tranzita, tj videli su je kako tri puta prolazi ispred svog sunca. To, međutim, još ne znači da život zaista postoji na planeti, već samo da ispunjava osnovne uslove.

Drugim rečima, ta planeta ima orbitu na pravoj razdaljini od svoje zvezde, što upućuje na zaključak da na njoj može biti vode i da su temperatura i atmosfera prikladne za život.

"Sa Kepler 22b imamo potvrdu o postojanju planete prikladne za život", kazao je Bil Boraki (Bill Borucki), glavni istraživač projekta "Kepler" u NASA istraživačkom centru Ejms.

"Sigurni smo da je planeta u zoni pogodnoj za život i ukoliko ima površinu, trebalo bi da na njoj vlada ugodna temperatura", dodao je on.Obrćući se oko svoje zvezde na udaljenosti od oko 600 svetlosnih godina od nas, Kepler 22b je 2,4 puta veći od Zemlje i prelazi orbitu oko svog sunca za 290 dana.

Naučnici, međutim, ne znaju da li je ova planeta stenovita, gasovita ili tečna.

"Tranzitovanje" planete uočeno je kratko nakon lansiranja teleskopa Kepler u svemir u martu 2009. NASA je saopštila da je Kepler otkrio još 1.000 potencijalnih planeta.

Teleskop Kepler predstavlja prvu misiju Američke svemirske agencije u potrazi za planetama nalik Zemlji koje kao ona imaju orbitu oko svog sunca. Kepler je opremljen dosad najvećom kamerom koja je poslata u svemir, rezolucije 95 megapiksela, a očekuje se da nastavi da šalje informacije na Zemlju do novembra 2012.

Kepler 22b je treća egzoplaneta za koju su astronomi potvrdili da ispunjava uslove za život. Osim nje, tu su još i Gliese 581d koju su otkrili francuski astronomi u maju ove godine i HD 85512d za koju su u avgustu švajcarski astronomi ustanovili da se nalazi u zoni pogodnoj za život.


0   Spam
nikola1971mk   (2012-08-08 10:08 PM)
a zbog cega naucnici ne shvataju da u svemiru nije nista isto kao kod nasoj planeti gde zivimo mi. mozda ima i drugih koji bi nasu planetu smatrali da nema mogucnosti da se zivi. ili mi tragamo sami za sobom. LJUDI.
Da si naucnik moras da vjerujes u nauci, a ne u nauci i boga. to je nemoguce.
kao prvo treba da se otkrije potpuno nasa planeta, pa nas suncav sustav, pa onda dalje.
jer svemir nije kao sta oni kazu 15 miljardu godina. to se prosto moze izracunati. najdaleko sunce sto se moze snimiti pomocu teleskopa je udanljeno nekoliko miljardu godina, to znaci nekoliko miljardu godina je staro od samog snimke , a gde je dok se formiralo i slicno.
ja ovoj nauci tesko mogu da vjerujem. jer je 99.999 laz