Pocetna » Zanimljivosti


Otvorena prva ljubavna ambulanta




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1071
Dodao/la: ElGato
datum: 2011-11-16



Zdravstvenu ustanovu "Prva ljubav-ambulanta" nedavno je u Beču otvorilo osiguranje "Viner Gebitskrankenkase" (Wiener Gebietskrankenkasse).
Novoosnovana ambulanta namenjena je devojkama i mladićima kao informativno-savetodavna služba, s ciljem da što jednostavnije informiše o seksualnosti, zaštiti od neželjene trudnoće i drugim zdravstvenim temama.
Mladi jednom nedeljno, prilikom posete mogu da dobiju kako ginekološki savet tako i pomoć urologa.
Prema sprovedenim istraživanjima, prvi polni odnos najčešće se dogodi bez zaštite, što ukazuje da mladi nisu dovoljno informisani o metodama zaštite od neželjene trudnoće, o trudnoći i prvom ginekološkom pregledu. Otvaranje ovakve ambulante u kojoj se dolazak ne zakazuje i anoniman je, treba devojke da oslobodi od straha ginekološkog pregleda.
O svom telu, polno prenosivim bolestima i organskim problemima mladići uglavnom ne znaju mnogo, kaže urolog dr Aleksandar Direr, koji zajedno sa ginekologom dr Doris Timel-Auer vodi ambulantu.
Problem je, smatraju lekari zaposleni u ovoj ustanovi, što su mladima glavni izvor informacija porno-filmovi i magazini sličnih sadržaja. Zbog toga se kod njih javljaju nerealna očekivanja, što s druge strane stvara psihički pritisak.