Pocetna » Zanimljivosti


Ova "Superkomplikacija" vredi 13 miliona dolara




  Ocenite članak: 0
pregleda: 692
Dodao/la: Gale
datum: 2014-07-17

Slike iz Ova "Superkomplikacija" vredi 13 miliona dolara


Remek-delo švajcarskog renomiranog brenda "Patek Filip", sat sa čak 24 funkcije koji je prodat Henriju Grejvsu mlađem 1933. godine, a čija se vrednost danas procenjuje na 13 miliona evra, 11. novembra biće ponuđen na aukciji u Ženevi.

Kao i u slučaju slika velikih majstora, Stradivarijusovih violina i ponekih luksuznih automobila, tržište izuzetnih satova sve više privlači kupce. Lep sat je postao unosno ulaganje, poput kupovine stana ili akcija na berzi.

Kuća "Patek Filip", koja upravo obeležava 175 godina postojanja, odlučila je da taj događaj proslavi kako dolikuje jednom velikom brendu: prodajom superkomplikacije Henri Grejvs.



Kao što i njegov nezvanični naziv „Superkomplikacija“ govori, ovaj džepni sat poseduje izuzetno složeni mehanizam sa čak 24 funkcije.

Sat ima i svoju priču: njujorški bankar Henri Grejvs zatražio je od švajcarskog časovničara da specijalno za njega izradi zlatni sat sa najsloženijim mogućim mehanizmom. Patek Filip je prihvatio izazov i tri godine kasnije američki finansijer je dobio svoje malo božanstvo.

Među 24 fukncije ovog neverovatnog džepnog sata su i večni kalendar, pokazatelj mesečevih mena i vremena izlaska i zalaska sunca u Njujorku.

Ovaj izuzetan sat prvi put je prodat upravo u Njujorku 1999. godine. Iznos od 11 miliona dolara koji je tada dao šeik Saud Bin Mohamend Blin Ali-Tani ušao je u knjigu rekorda kao najskuplji časovnik prodat na aukciji.

Nema sumnje da će posle 11. novembra, Ginisova knjiga morati da ažurira poglavlje najskupljih satova na svetu.


IZVOR