Pocetna » Zanimljivosti


Ovo su najokrutnije nacije u istoriji čovečanstva




  Ocenite članak: 3
pregleda: 885
Dodao/la: Gale
datum: 2014-05-25


Kroz istoriju je postojalo mnogo civilizacija, ali ovo je članak o najstrašnijim civilizacijama sveta koje su u svoje vreme sejale strah i trepet po kugli zemaljskoj i za sobom ostavljale nemilosrdnu pustoš.

Spartanci

Spartanska porodica je u mnogočemu bila drugačija od ostalih u vreme antičke Grčke. Deca su bila više u posedu države nego sopstvenih roditelja. Bili su odgajani da postanu ratnici, odani državi, jaki i disciplinovani. Iako su u filmu „300“ prikazani kao brižni i druželjubivi, Spartanci su bili sve samo ne to. Dovoljno govori činjenica da je svaki odrasli Spartanac bio vojnik. Sve ostale poslove radili su robovi koje su dovodili nakon pohoda. Spartanci su se borili sve do “penzije” – kad bi navršili 60 godina. Međutim, ako Spartanac nije umro u borbi, nije ni zavredeo spomenik, odnosno nadgrobni spomenik. Tu privilegiju imali su samo heroji koji su poginuli u borbi koja je rezultirala pobedom. Ako je neki ratnik izgubio svoj štiti za vreme borbe, bio je kažnjen smrću. Pravi vojnik otišao bi natrag i uzeo svoj štit, ili barem umro prilikom pokušaja.

Maori

Maori su prastanovnici Novog Zelanda, a sve do 18. veka bili su poznati po tome da su doslovno pojeli svakog neželjenog gosta na ostrvu. Verovali su da će ako pojedu meso protivnika - dobiti njegovu moć i mudrost. Krajem 1808. godine tadašnji je poglavar Maora izgubio sina u jednoj borbi. Za osvetu je sledeće godine napao brod koji se približavao obalama novog Zelanda. Samo trojica od 66 putnika su preživela jer su uspeli da se sakriju u unutrašnjosti broda.

Vikinzi

Ovi su istraživači oplovili sve delove Evrope, Azije i severnog Atlantika, i svuda su sejali strah. Nije postojao ni jedan Viking koji bi odbio borbu, ili priliku da se bori protiv nekoga. A te borbe su bile krvoločne - nisu prezali ni pred čime kako bi ubili svog protivnika. Izrazito snažni i veliki, Vikinzi su svoju nadmoć pokazivali u borbi gde su vešto baratali različitim oružjem. Oni su najverovatnije bili jedina civilizacija na svetu koja je verovala da je njihova jedina bit postojanja da ratuju. Uništavali su doslovno sve pred sobom.

Apači

Poznati po svojoj neustrašivosti u borbi, Apači su bili svojevrsne nindže u Americi. Nisu bili kao ostala plemena i samo olako dali svoju zemlju bez borbe. Bili su poznati po svojoj borbenosti i umeću pravljenja oružja od drveta i kamena. Prikrali bi se protivnicima iza leđa i doslovno im prerezali grkljan. Oni su najbolji bacači noževa koje je svet ikad video, i poprilično dobri bacači sekira. Terorisali su jugozapad SAD, pa su se britanski vojnici, kao i svi doseljenici jako bojali susreta s njima.

Rimljani

Rimljani su bili poznati po svojoj okrutnosti i brutalnosti koju su imali prema robovima. A sve one koje nisu mogli da uzmu za roba su ubijali. U svoje vreme bili su vladari cele Evrope, a sam pojam rimskog vojnika ulivao je strah u kosti mnogim narodima. Nisu birali način na koji bi naudili svojim protivnicima i pokazivali pokorenim narodima da su nadmoćniji. Prvi koji su nastradali od njih bili su hrišćani koji su morali da se skrivaju u katakombama kako bi izbegli sigurnu smrt.


IZVOR