Pocetna » Ljubav i Sex


Oživite magiju poljupca.




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1033
Dodao/la: ElGato
datum: 2012-01-13


Dokaz ljubavi i strasti
– To je izraz otvrenosti, ljubavi, intimnosti, prijateljstva, strasti, ali to je i igra i oblik komuniciranja. Ponekad je tako nevin, a ponekad opet tako drzak. Uz poljubac se potpisuju sporazumi i njime pozdravljamo drage osobe. On je intrigirao i inspirisao pisce svih vremena – kaže Marija Mitrović, psiholog i psihoterapeut.

Uliva nam sigurnost
Rezultati istraživanja koje su sproveli stručnjaci Univerziteta Batler u Indijanopolisu pokazuju da muškarci i žene svih starosnih kategorija mogu izuzetno detaljno da opišu kako su se osećali kad su se prvi put poljubili.
Isto israživanje je otkrilo da se prvi poljubac mnogo dublje urezuje u sećanje od prvog seksualnog čina, koji je, inače, većina ispitanika opisala kao iskustvo koje je po mnogo čemu predstavljalo razočaranje.
– Naučnici veruju da toliku važnost pridajemo poljupcu, između ostalog, i zato što smo kao mali upravo preko usta upoznavali svet koji nas okružuje. Uostalom, svi znamo da poljubac može da bude početak svega – poljubac je osudio Paolu i Frančeska na večno lutanje po Danteovom „Paklu“, poljubac je izdao Isusa, probudio Snežanu i Uspavanu Lepoticu… Što se tiče poljupca na filmskom platnu, poznato je da je u prvim godinama to pitanje regulisao čuveni Hejsov kodeks, koji je zabranjivao poljupce duže i od tri sekunde da bi se sprečilo preterano „uživljavanje“ publike.

Prijateljski, nežan, zaštitnički, formalan, provokativan, ljubavni, strastven, kao izraz poštovanja ili potčinjenosti, intiman, majčinski… poljubac je način na koji izražavamo mnogobrojna osećanja i u raznim prilikama. Ipak, antropolozi se slažu u jednom – poljubac kakav danas poznajemo nastao je od davnog poljupca majke i deteta. Poput ptica koje svoje mlade hrane kljunovima, majka je davala detetu sažvakanu hranu naslanjajući svoja usta na njegova, što je stvorilo osećaj zaštićenosti, koji je duboko urezan u kolektivno sećanje ljudske vrste.

Efikasniji je od lekova
Ali šta se konkretno dešava u organizmu kad se ljubimo? Koje su hemijske posledice poljupca? Da li on blagotvorno deluje na zdravlje?
– Kada je reč o poljupcima između majke i deteta, približavanje lica, delova tela koji su najbliži mozgu, upućuje jasnu poruku ljubavi, a to može da ima samo pozitivne efekte. Ako je dete, na primer, bolesno, ta poruka može da bude efikasnija od lekova. Ona čak može da se smatra preventivnom merom, pošto jača imunološki sistem organizma – kaže naša sagovornica.
Dok se ljubimo, stimulišu se centri u usnama koji daju znak da treba da počne lučenje serotinina, hormona koji pozitivno utiče na raspoloženje.
– Kod odraslih je oblast oko usta erogena zona. Usled njenog stimulisanja, aktivira se lučenje hormona koji podstiču seksualnu želju.

Ljubite se što više
Naučnici tvrde da je ljubljenje dobro za zdravlje, ali i da pozitivno utiče na našu sposobnost suočavanja sa životnim problemima i teškoćama. Ljubljenje nas čini jačim i sigurnijim. To znači da oni koji u toku dana često razmenjuju poljupce s voljenom osobom, članovima porodice ili prijateljima gotovo nikada ne odlaze na bolovanje, stvaraju veći lični dohodak i retko doživljavaju saobraćajne nesreće.
– I dok skeptici sumnjaju u istinitost ovakvih tvrdnji i u ovakva istraživanja, romantične osobe pak tvrde da je apsurdno teoretisati o jednom tako iracionalnom činu kao što je poljubac. Zato, ukoliko želite da otkrijete ima li istine u ovim tvrdnjama, pitajte zaljubljene kako se osećaju kada se poljube i sve će vam odmah biti mnogo jasnije. Na stranu to što prilikom poljupca pokrećemo apsolutno sve mišiće lica, govorimo o čistom užitku.