Pocetna » Zanimljivosti


Parazit koji navodi na samoubistvo
  Ocenite članak: 0
pregleda: 608
Dodao/la: Otrovnica
datum: 2012-12-10


Mačiji parazit koji izaziva samoubilačke misliParazit toksoplazma koji se može naći kod domaćih mačaka može dospeeti u ljudski mozak, a preko specijalnih ćelija imunog sistema, koje koristi kao “Trojanskog konja”, prodire u centralni nervni sistem.

Naučnici vjeruju da su konačno otkrili mehanizam koji omogućava toksoplazmi gondii - jednoćelijskom parazitu - da pređe iz stomaka čovjeka u mozak, gdje izaziva izmene u ponašanju.

Istraživači su pokazali da parazit može da zarazi dendritske ćelije belih krvnih zrnaca imunog sistema, zbog čega one počinju da luče hemijski neurotransmiter koji omogućava inficiranim ćelijama, što znači i parazitu, da pređe prirodnu barijeru koja štiti mozak.

Toksoplazma gondii može da živi u mnogim vrstama, ali svoj životni ciklus može da zaokruži samo kod mačaka, koje izbacuju parazite kroz fekalije.

Ispitivanja su pokazala da toksoplazma utiče na ponašanje pacova i miševa, to jest da postaju lakši plijen za mačke, čime se zaokružuje kompleksan životni ciklus parazita.

Nedavno istraživanje je takođe pokazalo da toksoplazma može da bude okidač za psihološke probleme kod ljudi, uključujući šizofreniju.

Antonio Baragan iz švedskog Centra za zarazne bolesti kaže da ljudske dendritske ćelije, kojih nema u centralnom nervnom sistemu, kada se zaraze toksoplazmom, počinju da luče neurotransmiter nazvan “gaba” (gama-aminobuterna kiselina) koga u normalnim uslovima proizvode ćelije u mozgu.

- Bilo je iznenađujuće i neočekivano kada smo otkrili da zbog toksoplazme imune odbrambene ćelije počinju da luče “gaba”. To znači da parazit ima sposobnost da manipuliše centralnim nervnim sistemom. Pokazalo se da parazit koristi dendritske ćelije kao neku vrstu "trojanskog konja" da bi se transportovao iz stomaka čovjeka u mozak - objašnjava dr Baragan.

Posljednji podaci od septembra pokazuju da se u Britaniji oko hiljadu ljudi dnevno - 350.000 godišnje - zarazi toksoplazmom, vjerovatno putem direktnog kontakta sa mačkama ili unošenjem nedovoljno termički obrađenog mesa i povrća.


0   Spam
KeX   (2012-12-22 1:43 PM)
e ovo politicharima treba kao lijek ... xd