Pocetna » Zanimljivosti


Pesma leda i vatre: U planu i osma knjiga?
  Ocenite članak: 0
pregleda: 486
Dodao/la: Gale
datum: 2014-06-04

Slike iz Pesma leda i vatre: U planu i osma knjiga? Slike iz Pesma leda i vatre: U planu i osma knjiga? Slike iz Pesma leda i vatre: U planu i osma knjiga?


Iako tek piše šestu knjigu serijala “Pesma leda i vatre”, pisac Džordž R.R. Martin mogao bi da zaokruži celu sagu ne sedmom, već osmom knjigom, najavila je njegova izdavačica Eni Groel tokom nedavnog razgovora sa fanovima pisca.Zaljubljenici u Martinove knjige, kao i u televizijsku seriju “Igra prestola” čija četvrta sezona upravo obara rekorde gledanosti, imali su početkom juna priliku da razgovaraju sa Eni Groel. Najveće iznenađenje tokom organizovane sesije “Pitanja i odgovori” izazvao je njen komentar o broju knjiga koje će na kraju imati serijal “Pesma leda i vatre”.

“Sećam se da me je pozvao, pre mnogo godina, da mi kaže kako njegova trilogija… više nije trilogija. Želeo je tada da napiše četiri knjige. Ja sam mu odmah rekla - sedam knjiga za sedam kraljevstava. Onda je on rekao pet knjiga. Ja sam rekla - sedam knjiga za sedam kraljevstava. Onda je on povećao broj na šest knjiga. Ja sam mu rekla… Znate već šta. Na kraju smo se našli na istom broju. Sedam knjiga za sedam kraljevstava. Odlično”, napisala je Groel u odgovoru na jedno pitanje.

“Samo što, kako sam nedavno shvatila dok sam uređivala zbornik ‘Svet leda i vatre’, tehnički zapravo postoji i osmo kraljevstvo. Tako da, nadam se da će na kraju biti osam knjiga za sva ta kraljevstva”, dodala je ona, a prenosi Gardijan.Groel je priznala da ugovor Martina obavezuje na samo sedam knjiga, i da pisac trenutno radi na “neverovatnoj šestoj knjizi” koja će nositi naziv “The Winds of Winter”.

“Čim ja dobijem datum objavljivanja, znaćete ga i vi”, napisala je Groel u odgovoru nestrpljivim fanovima. Ona je objasnila i da će se u prodaji uskoro naći i pomenuti priručnik “Svet leda i vatre”, koji će enciklopedijskim pristupom raščivijati sve složene odnose Martinovih knjiga.

Za sada poslednja objavljena knjiga serijala “Pesma leda i vatre” objavljena je 2011. godine pod nazivom “Ples zamjeva” (Laguna). Serijal je u međuvremenu postao još popularniji sa emitovanjem HBO-ve serije “Igra prestola”, koja je zasnovana na knjigama.

Pročitajte recenziju knjige “Ples zmajeva”, koju je za portal B92 pisala Vesna Radman.Martin je poznat po tome da pravi velike pause između pisanja knjiga, nervirajući time fanove željne novih čitalačkih avantura. Pauze su poslednjih godina postale još duže, s obzirom na to da pisac ima posla i oko serije, ali i da uživa u druženju sa fanovima širom sveta. Kada su neki od njih tokom internet prepiske upitali Eni Groel da li je terala pisca da piše i dok je na putu, a ne samo kada je “usidren” kod kuće, ona je odgovorila:

“Bože dragi, naravno! Više puta. Ali on je veoma tvrdoglav čovek i voli da radi stvari na svoj način.”


IZVOR