Pocetna » Film


Peter Jackson priprema novi film „Smrtonosne mašine“




  Ocenite članak: 0
pregleda: 893
Dodao/la: kokobrajs
datum: 2016-10-27

Slike iz Peter Jackson priprema novi film „Smrtonosne mašine“


Nepune 2 godine nakon premijere filma „Bitka pet armija“, poslednjeg nastavka trilogije „Hobit“, Peter Jackson je konačno obradovao svoje fanove, pošto je najavio snimanje novog filma.

Iako je ranije više puta isticao želju da ostvari saradnju sa Steven Spielberg-om na snimanju nastavka filma „Avanture Tintina“, letos se ipak pojavila informacija da Džekson ima tajni projekat koji će u narednom periodu biti njegov prioritet. A sada je u javnosti obelodanio svoje planove. U medijima je najavljeno da će Piter Džekson učestvovati u projektu filmske adaptacije naučno fantastične novele „Smrtonosne mašine“ (Mortal Engines), britanskog pisca Philip Reeve-a.
Kako su preneli pojedini svetski mediji, Piter Džekson je zajedno sa svojom suprugom i najbližom saradnicom Fran Walsh, inače scenaristkinjom i producentkinjom, napisao adaptirani scenario za filmsku verziju Smrtonosnih mašina. U tome im je, kao i u ranijim njihovim projektima pomagala Philippa Boyens, takođe scenaristkinja i producentkinja. Iako bi za Pitera Džekosna režija ovog filma verovatno bila rutinski posao, ona je ipak poverana Christian Rivers-u. Reč je o još jednom stalnom članu ekipe, koji sa Džeksonom radi još od 1992. godine, kada su ostvarili saradnju na filmu „Moždana smrt (Braindead)“. Ovaj iskusni umetnički direktor i Džeksonov pomoćnik iza kamere, ovoga puta će se po prvi put oprobati kao samostalni reditelj jednog dugometražnog filma. U producentskom timu će se takođe naći Zane Weiner, Amanda Walker, kao i Deborah Forte iz kuće „Scholastic“, koja je izdavač knjige „Smrtonosne mašine“ Filipa Riva.
Za one koji nisu upoznati sa knjigom „Smrtonosne mašine“, radnja se dešava u postapokaliptičnom svetu, nakon ratova, snažnih zemljotresa, vulkanskih erupcija i drugih geoloških poremećaja koji su razorili zemlju. Da bi izbegli uništenje, pojedini gradovi, poput Londona, imaju poseban sistem koji ceo grad podiže sa zemlje, na bezbednu razdaljinu i pretvara ga u ogromno mobilno utvrđenje. Tako razvijen mehanizam ne samo da pomaže gradovima da ostanu netaknuti, već i da mogu da se sa drugim gradovima bore za resurse. Iako su se potresi na Zemlji već smiril, gradovi nastavljaju da funkcionišu na isti način, da žive kao „Mobilni metropolisi“, a tehnološki napredak je potpuno zaustavljen. Zli upravnik Londona ima zastrašujuće ideje – njegovi planovi su mnogo veći od pokoravanja malih gradova i prete da potpuno unište planetu. Da bi sprečio dalje katastrofe na Zemlji, mladi Tom, šegrt u londonskom istorijskom muzeju, okuplja grupu mladih ljudi kako bi zajedno pronašli način da Zemlju otrgnu iz kandži zla.
Žanr naučne fantastike leži Piteru Džeksonu, tu je on briljirao mnogo puta i njegova najbolja ostvarenja upravo pripadaju ovom žanru, pa je razumljivo da će publika i od ovog filma očekivati mnogo. Bez obzira što neće biti reditelj, pred Džeksonom je veliki zadatak, kao koscenariste i producenta, a to će svakako izazvati veliko interesovanje filmofila iz celog sveta.

Inače, novela „Smrtonose mašine“ objavljena je 2001. godine i predstavlja prvi deo tetralogijeGradovi grabljivci“. Druga u nizu knjiga Filipa Riva je „Grabljivčevo zlato“ (2003.), sledi „Infernal Devices“ (2005.), a hronike se završavaju ostvarenjem „A Darkling Plain“ iz 2006. godine. Nameće se zaključak da Džekson nije slučajnu odabrao priču iz više nastavaka, jer mu to obezbeđuje dovoljno materijala za snimanje još jednog filmskog serijala. Prethodne Džeksonove trilogije „Lord of the Rings“ i „The Hobbit“ doživele su planetarnu slavu, a da li će i ovde biti reč o seriji filmova, najviše će zavisiti od toga kakav će uspeh doživeti ovaj prvi.
Za sada se još uvek ništa ne zna o selekcij glumaca, ali nema sumnje da će glumačku ekipu, kao i za svoja prethodna ostvarenja, Džekson pažljivo odabrati. Početak snimanja „Smrtonosnih mašina“ očekuje se na proleće 2017. godine. Lokacija snimanja je, kao što ste verovatno već i pretpostavili, stari dobri Novi Zeland.


IZVOR