Pocetna » Zanimljivosti


Petogodišnji kineski "dečak orao" oborio još jedan rekord




  Ocenite članak: 0
pregleda: 870
Dodao/la: Gale
datum: 2013-09-03


Petogodišnji kineski dečak, koji je prvi put privukao pažnju medija zbog trčanja po snegu na temperaturi debelo ispod nule, danas je upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao najmlađa osoba koja je pilotirala avionom.

He Jide, pod nadimkom DoDo, iz Nanđinga, navodno je 31. avgusta ostvario 35-minutni let ultralakim avionom iznad Parka prirode u Pekingu. Trener kopilot je sedeo pored njega, ali mu je, kako je rekao, "samo malo" pomogao.

Taj dečak je poznat Kinezima još od februara prošle godine kada je na internetu postavljen snimak kako trči po snegu, odeven samo u donji veš. Taj video, koji je postavila njegova porodica, snimljen je u Njujorku na temperaturi od minus 13 stepeni Celzijusa, a njegovom ocu je doneo nadimak "tata orao".



"Dečak orao" je u avgustu 2012, tada kao četvorogodišnjak, upravljao čamcem dva puta težim od sebe na međunarodnoj regati Chingdao, a u septembru iste godine se, prema tvrdnjama njegovog oca, popeo na planinu Fudžijama u Japanu, za šta mu je zbog kiše bilo potrebno 15 sati.

Ovog leta je taj dečak ponovo zaprepastio Kineze kada je samostalno obavio let posle manje od mesec dana treninga u jednoj privatnoj školi letenja u Langfangu, u provinciji Hebej. Njegov otac je za taj kurs platio 30.000 juana (4.905 dolara).
Deo javnosti, šokirane serijom podviga "dečaka orla", daje podršku spartanskoj obuci koju primenjuje njegov otac, dok se drugi pitaju da li njegov otac "koristi sina kako bi stekao slavu".

Dečakov otac He Liešeng, koji je menadžer u jednoj privatnoj tekstilnoj kompaniji, objavio je svakodnevno dečakovo naporno treniranje u pilotiranju, sportu i matematici na kineskom društvenom mikroblog sajtu Veibo (Weibo), hvaleći tu svoju osobenu obrazovnu metodu.

Petogodišnji dečak je do jula ove godine savladao celokupan program od prvog do trećeg razreda osnovne škole, a sada će pohađati predavanja za četvrti razred u Eksperimentalnoj osnovnoj školi pri Univerzitetu za nauku i tehnologiju u Nanđingu.


IZVOR