Pocetna » Sport


Platini ukida Evropsku ligu i proširuje Ligu prvaka?




  Ocenite članak: 1
pregleda: 747
Dodao/la: Pegaz
datum: 2012-11-29


Predsjednik Evropske nogometne federacije (UEFA) Michel Platini zauzima se za proširenje elitnog nogometnog takmičenja Lige prvaka, što bi od sezone 2015./16. značilo kraj za Evropsku ligu.Platini razmatra novi format Lige prvaka, u okviru kojeg bi nastupala 64 kluba, što je duplo veći broj učesnika u odnosu na trenutni format. Proširenje Lige prvaka uzrokovalo bi ukidanje drugorazredne Evropske lige, koja od ustanovljenja 2009. godine nije donijela željene rezultate.

"U ovom trenutku razmatramo kakvo prvenstvo za evropske klubove uopšte želimo. Konačnu odluku ćemo donijeti 2014. godine'', izjavio je Platini u razgovoru za francuski časopis Ouest-France.

U nogometnim krugovima postoji bojazan da bi zbog novog formata Lige prvaka najbogatiji klubovi mogli napustiti UEFA-u i formirati svoje takmičenje.

"Takva pitanja se uvijek javljaju kada je riječ o promjenama. To me ni najmanje ne zabrinjava. Ne vidim način na koji bi takvo prvenstvo djelovalo bez UEFA-e. Ko bi sudio utakmice? Na kojim stadionima bi igrali? I na kraju da li bi ljudi uopšte prihvatili takvo prvenstvo'', rekao je Platini.

Francuz se u razgovoru osvrnuo i na najavljeno uvođenje tehnologije za gol-liniju na nogometnim stadionima, za koje se zauzima krovna svjetska nogometna organizacija FIFA. Platini je jedan od najvećih protivnika za uvođenje te tehnologije i nije tajna da je zbog toga u lošim odnosima s predsjednikom FIFA-e Seppom Blatterom, prenose agencije.

"Gospodin Blatter kaže da je skupo imati pet sudija na terenu. Na prvenstvima pod okriljem UEFA-a raspolažemo sa 78 stadiona. Ako želimo uvesti tehnologiju za gol-liniju u prvoj godini moramo izdvojiti 32 miliona eura, a u prvih pet godina troškovi će iznositi 54 miliona eura. Sudije nas godišnje koštaju 2,3 miliona eura. Računica je jednostavna'', objasnio je Platini, koji je također odbacio navode da u nogometu postoji organizirani doping.