Pocetna » Zanimljivosti


Počeo 29. Beogradski džez festival




  Ocenite članak: 0
pregleda: 750
Dodao/la: Gale
datum: 2013-10-25

Slike iz Počeo 29. Beogradski džez festival


U Velikoj dvorani Sava centra sinoć je svečano otvoren 29. Beogradski džez festival (BDŽF), jedna od vodećih medjunarodnih manifestacija u Srbiji i jedna od 11 manifestacija od posebnog značaja za grad Beograd.

Pod motom "Sva lica džeza", festival će do 28. oktobra, u organizaciji i produkciji Doma omladine Beograda, predstaviti velikane svetske i srpske džez scene.

Brojnim ljubiteljima džeza, koji su ispunili Sav centar, na svečanom otvaranju obratili su se v.d. direktora Doma omladine Beograd (DOB) Marko Stojanović, ambasador Belgije u Srbiji Alen Kundicki i istaknuti sprski džez publicista, nekadašnji urednik PGP RTS i jedan od osnivača Udruženja džez muzičara, Svetolik Jakovljević.



Prema rečima Stojanovića, ovaj festival postoji od 1971. godine, imao je svojih 28 izdanja, a sada počinje 29. BDŽF zahvaljujući prijateljstvu.

"Festival čine ljudi, lako je zaključiti iz ovih brojki da je festival imao teške trenutke, ali preživeo je upravo zahvaljujući prijateljstvu muzičara sa nama organizatorima i svih nas sa publikom", rekao je Stojanović i zamolio publiku da se osvrne levo i desno, pogledaju lica ljudi oko sebe, jer su to ta "sva lica džeza", što je moto ovogodišnjeg festivala.

Ambasador Kundicki čestitao je organizatorima 29. Beogradskog džez festivala i zahvalio na prilici da večeras bude deo velikog slavlja džez muzike, proslave 65. rođendana Big Benda RTS-a, kome je pozeleo još najmanje toliko godina uspešnog postojanja.

On je istakao da je festival važan događaj koji postavlja Beograd kao važan kulturni centar u Evropi, u koji dolaze muzičari iz svih krajeva sveta da sviraju džez.

Posebno je srećan što je na svečano otvaranje festivala iz njegove zemlje došao jedan od najpoznatijih belgijskih džez muzičara, trubač Bert Joris.

Nakon svečanog otvaranja festivala, u prepunoj sali Sava centra, Big Bend RTS-a održao je slavljenički koncert sa gostom iz Belgije Jorisom.

U drugom delu svečanog koncerta nastupila je najveća zvezda ovogodišnjeg festivala, jedna od najvećih umetnica svetskog džeza Kasandra Vilson, koju je najavio američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi kao veoma važnu umetnicu, ne samo u njegovoj zemlji, vodeću vokalnu džez divu, dobitnicu dva "Gremija" i brojnih titula za pevačicu godine.

Na svom prvom susretu sa beogradskom publikom izvela je specijalni program sa triom Harijet Tabmen, koji sa Kasandrom Vilson predstavljaju "Crno sunce".

Trio koga čine basista Melvin Gibs, gitarista Brendan Ros i bubnjar Džej Ti Luisi i diva savremenog džeza koja peva, komponuje, svira gitaru, koja je prodala milione albuma, izveli su novi program "Crno sunce" - glasnu, snažnu muziku iz dubine duše.

Na 29. Beogradskom džez festivalu u DOB do 28.oktobra biće održano 15 koncerata najaktuelnijih džez umetnika iz SAD, Italije, Holandije, Belgije, Nemačke, Velike Britanije, Švajcarske, Poljske, Švedske, Izraela, Portugalije i Srbije.


IZVOR