Pocetna » Zanimljivosti


Pogledajte: Volite viršle? Prijatno!




  Ocenite članak: 0
pregleda: 838
Dodao/la: Gale
datum: 2013-07-25

Slike iz Pogledajte: Volite viršle? Prijatno! Slike iz Pogledajte: Volite viršle? Prijatno! Slike iz Pogledajte: Volite viršle? Prijatno! Slike iz Pogledajte: Volite viršle? Prijatno!


Svi znaju da viršle nisu najzdravija hrana na svetu, ali, kao i pašteta, jeftine su, ukusne i lake za "spremanje". Ali kada vidite proces tokom koga nastaje ova brza hrana, verovatno ćete malo razmisliti sledeći put kada ih budete poželeli za večeru.



Proces pravljenja viršli počinje sa ostacima svinjetine i govedine koji zapravo stižu kao odbačeni materijal iz mesara. Meso se meša i pakuje u velika pakovanja u kojima stiže na početak proizvodne trake.



Ovde nema nepoželjnog materijala i celokupna mešavina se stavlja u ogromne mašine za mlevenje. U zavisnosti od proizvođača, u mešavinu se ubacuje prerađeno pileće meso koje viršlama dodaje prepoznatljiv ukus.



Ako ste pomislili da je meso u prva tri koraka delovalo grozno, samo se strpite. U ovom koraku, mešavina se melje dok ne dođe u tečno stanje.



Radnici u fabrici sada dodaju skrob, so i senf u smesu. Zavisno od proizvoda koji je u pitanju, dodaju se i drugi ukusi. Ništa preterano prefinjeno, u svakom slučaju.

Smesa se dodatno prerađuje dok ne poprimi teksturu pirea koji liči na Džabu Hata iz "Ratova zvezda", a sav vazduh koji se zadržao se vakumom uklanja.

Mešavina je spremna, a sada je vreme da hrana poprimi prepoznatljiv oblik. U mašinu se ubacuju velike količine creva od celuloze.
Pire od mešanog mesa i dodataka se upumpava u crevo od celuloze, viršle odlaze u prostoriju za dimljenje gde im se dodaju dodatni ukusi dok se peku i na kraju se prekrivaju slojem hladne, slane vode kako bi bile dovoljno prohlađene za pakovanje.

Radnik ručno proverava kvalitet proizvoda, a nesavršene viršle se odvajaju i ponovo prerađuju. Automatizovana mašina pakuje viršle u pakovanja u kakvim ih možete naći u vašoj prodavnici.


IZVOR



0   Spam
KeX   (2013-07-27 2:56 AM) [Sadrzaj]
hahahahaha :D puca