Pocetna » Zdravlje


POMOĆ KOD NESANICE: Namirnice koje će vam pomoći da lakše zaspite
  Ocenite članak: 0
pregleda: 820
Dodao/la: Stephanos
datum: 2015-11-08


Konzumacija pojedinih namirnica koje su bogate ugljikohidratima, melatoninom, aminokiselinom triptofanom, magnezijem i kalijem pomoći će vam da brže utonete u san.

U bananama, krumpiru, lješnjacima i mahunarkama pronaći ćete sastojke koji će poboljšati sposobnost vašeg tijela da regulira lučenje triptofana i proizvodi više serotonina – dva sastojka vrlo važna za regulaciju sna.

Triptofan opušta i poboljšava raspoloženje, a magnezij je odgovoran za relaksaciju mišića, što pomaže u borbi protiv stresa.
Ugljikohidrati oslobađaju više triptofana koji potiče lučenje hormona serotonina i melatonina u mozgu, hormona zaslužnih za san. Zbog toga se na nakon obroka bogatog ugljikohidratima osjećate pospano.
San na oči lakše će doći i ako za večeru konzumirate hranu bogatu proteinima, a najbolji obrok prije spavanja je onaj koji sadrži jedno i drugo, ističe National Sleep Foundation, najveća američka organizacija za istraživanje sna.

VIŠNJA - Ovo koštunjavo voće jedna su od rijetkih namirnica koje sadrže melatonin koji kontrolira unutarnji sat odnosno ciklus budnosti i spavanja. Kako se u našem tijelu povećava razina melatonina, tako smo pospaniji i potrebno na mje manje vremena da utonemamo u san. Raznim istraživanjima dokazano je da ispijanje čaše soka od višnje može znatno poboljšati duljinu i kvalitetu spavanja kod odraslih koji pate od kronične nesanice.

MLEKO - Čašu mlijeka prije spavanja pila je većina ljudi kada su bili djeca, a ne bi bilo loše ni da to čine kao odrasle osobe. Mlijeko sadrži triptofan koji se u tijelu pretvara u serotonin. Kalcij i bjelančevine imaju umirujući utjecaj na tijelo, a kalij opušta mišiće i živčani sustav. U mlijeko se mogu dodati med, bademi i cimet, a ova kombinacija potaknut će intenzivniju proizvodnju melatonina, hormona za spavanje.

BADEMI - Bademi su izuzetno bogati magnezijem koji opušta mišiće i tako pomaže da zaspimo. Također su dobar izvor triptofana, te održavaju stabilnu razinu krvi u šećeru dok spavamo. Ako želite brže zaspati, pojedite šaku badema prije spavanja.

BATAT - Batat je odličan jer se od njega razina šećera u krvi neće naglo povećati. Ne samo da sadrži složene ugljikohidrate koji pružaju lakši san, nego i kalij koji opušta mišiće. Kalij možete pronaći i u krumpiru i grahu. Za lakši zan za večeru se preporučuje pire od krumpira.


IZVOR