Pocetna » Ljubav i Sex


Ponovo "nevine" za hiljadu evra




  Ocenite članak: 0
pregleda: 932
Dodao/la: Pegaz
datum: 2012-10-31


Oko hiljadu devojaka godišnje plati hirurzima da ponovo postanu device. Pacijentkinje na operaciju - hirurško vraćanje nevinosti - dolaze pod nadzorom roditelja, najčešće majki, ili sa drugaricom.

Medicinsko osoblje sa Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine zaprepastilo se kada je, nedavno, majka dovela svoju šesnaestogodišnju ćerku na abortus. Nije ih iznenadilo to što su u paru došle na prekid trudnoće jer, kako vele, to nije retka pojava. Šokiralo ih je što je žena zahtevala od lekara da njenoj devojčici odmah po izvršenoj intervenciji "učine uslugu" i - zašiju joj himen. Da maloletno dete bude ponovo nevino.

Mada bi malo ko pomislio da je ovakva reakcija majke moguća u 21. veku, ali lekari tvrde da takav stav nije neobičan u ruralnim sredinama, a majka i ćerka došle su iz malog sela pored Zrenjanina, gde živi svega nekoliko hiljada stanovnika, pišu "Novosti".

"Naravno, odbili smo da to učinimo, najpre zato što je majka to tražila dok joj je ćerka bila uspavana, pod anestezijom, ali i zato što takve intervencije rade plastični hirurzi, a ne ginekolozi", ispričali su "Novostima" zaposleni na ovoj klinici.

Da su ovakvi slučajevi česti, potvrdio je specijalista plastične i estetske hirurgije dr Predrag Matejin, koji u novosadskoj poliklinici "Pekić" godišnje uradi oko desetak ovakvih zahvata.

Na zašivanje himena, takozvanu himenoplastiku, devojke i žene najčešće se odlučuju kad smatraju da su nevinost izgubile s pogrešnom osobom, ali i kad žele da iznenade svog dugogodišnjeg partnera za rođendan ili godišnjicu. Ipak, ubedljivo su najčešći slučajevi kad devojka zarad udaje mora da bude, tobože, netaknuta.

"Himenoplastici se najčešće podvrgavaju devojke između 20 i 25 godina, a to uglavnom rade zbog udaje, da ne bi izneverile očekivanja svoje porodice i budućeg supruga. Raskid veridbe navode kao najčešći razlog", kaže dr Matejin za "Novosti". "Pacijenktinje dolaze iz svih krajeva zemlje, ali najviše iz ruralnih, nerazvijenih krajeva Južne Srbije, a ima ih i iz Crne Gore, gde se tradicionalne vrednosti i dalje neguju i gde se potencira na nevinosti prilikom stupanja u brak."

Posle zašivanja himena, tobože prvi, seksualni kontakt trebalo bi da se ostvari u roku od dve do četiri nedelje, jer ukoliko se to tada ne dogodi ožiljak može postati jači, što kasnije otežava ili u potpunosti onemogućava penetraciju. Sagovornik "Novosti" kaže da se u takvim slučajevima mora pristupiti medicinskoj defloraciji.

Pacijentkinje na operaciju - hirurško vraćanje nevinosti - dolaze pod nadzorom roditelja, najčešće majki, ili sa drugaricom. Zahvat, koji je postao popularan još za vreme stare Jugoslavije, može da se radi u lokalnoj ili opštoj anesteziji, a naplaćuje se od 700 do 1.000 evra. Prema procenama stručnjaka, godišnje se u Srbiji uradi oko 1.000 ovakvih operacija.

Koliko je moralno to što se pored lažne boje kose, lažnih noktiju, grudi ili usana, devojke kite i lažnom nevinošću, dugo bi se moglo raspravljati, međutim, ovaj zahvat nije moguće ni zabraniti jer postoje situacije, tvrde psiholozi, u kojima su oni opravdani, kao što je, na primer, gubitak nevinosti na nasilan način.

U takvim slučajevima, kažu stručnjaci, himenoplastika je najbolji korak ka povratku u normalan život posle traumatičnog iskustva.

Sve više žena radi i estetske operacije na genitalijama.

"Kako plastična hirurgija u Srbiji prati svetske trendove u ovoj oblasti, među ženama je sve popularnije modeliranje vaginalnih usmina (labioplastika) i sužavanje vagine (vaginoplastika), na šta se one odlučuju iz estetskih, ali i funkcionalnih razloga", otkriva dr Matejin.

"Nakon operacije pacijentkinjama se vraća devojački izgled i proporcije genitalija, a intervencije koštaju od 750 do 1.500 evra."