Pocetna » Sport


POSLE TEŠKE BOLESTI: Teniserka Elena Baltača preminula u 30. godini




  Ocenite članak: 0
pregleda: 708
Dodao/la: Lovepuzzles
datum: 2014-05-05


U januaru je otkriveno da ima rak jetre, dva mjeseca nakon što se oprostila od tenisa i samo nekoliko sedmica pošto se udala za svog dugogodišnjeg trenera Nina Severina

LONDON - U Londonu je u 30. godini od raka jetre preminula Elena Baltača, koja je svojevremeno bila među 50 najboljih profesionalnih teniserki svijeta.
Ona se sa teškom bolešću borila otkako je završila karijeru, preneo je AP.

Britansko tenisko udruženje saopštilo je na svom veb-sajtu vijest o smrti nekada prvorangirane britanske teniserke, za koju je nekadašnji trener reprezentacije u Kupu federacije Jan Bejts rekao da je "pravi uzor, veliki borac i divan prijatelj".

Baltača je rođena u Kijevu, a Britaniju je zastupala na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine. U januaru je otkriveno da ima rak jetre, dva mjeseca nakon što se oprostila od tenisa i samo nekoliko sedmica pošto se udala za svog dugogodišnjeg trenera Nina Severina.

Ona je hronične probleme sa jetrom imala od 19. godine i s tim se borila kroz cijelu karijeru, uzimala lekove i bila pod stalnim nadzorom.

Najbolje rangirana, Baltača je bila 2010. godine, na 49. mjestu u svijetu a tri puta se plasirala u treće kolo Grend slem turnira. Zbog problema sa skočnim zglobom povukla se u novembru i nadala se da će svoje iskustvo iskoristiti za razvoj nove generacije britanskih teniserki.

Baltača je rođena u sportskoj porodici. Njen otac Sergej je igrao fudbal u kijevskom Dinamu i engleskom Ipsviču, a osvojio je bronzanu medalju igrajući u ekipi Sovjetskog saveza na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine. Njena majka Olga je bila reprezentativka Sovjetskog saveza u petoboju.


IZVOR