Pocetna » Zanimljivosti


Potraga za srcem Sulejmana Veličanstvenog: Misterija stara 450 godina




  Ocenite članak: 0
pregleda: 857
Dodao/la: Gale
datum: 2013-09-03

Slike iz Potraga za srcem Sulejmana Veličanstvenog: Misterija stara 450 godina Slike iz Potraga za srcem Sulejmana Veličanstvenog: Misterija stara 450 godina Slike iz Potraga za srcem Sulejmana Veličanstvenog: Misterija stara 450 godina


Tim mađarskih stručnjaka objaviće krajem septembra izveštaj o mestu na kome se nalazi srce najpoznatijeg turskog sultana Sulejmana Veličanstvenog.


Sulejman Veličanstveni

Sulejman je umro tokom 1566. godine za vreme opsade mađarske tvrđave Siget, koju je francuski kardinal Rišelje opisao kao "bitku koja je spasla civilizaciju". U septembru 1566. Turci su zauzeli grad, ali su pretrpeli ogromne gubitke, među kojima i smrt sultana Sulejmana Veličanstvenog, i više nisu imali snage za dalji proboj ka Zapadnoj Evropi.

- Kada Mađari danas šetaju oko Sigetske tvrđave zamišljaju da je to mađarska tvrđava. To, naravno, nije istina. Ovo je, zapravo, turska tvrđava. Mađarska je uništena u opsadi 1566. godine - kaže Norbert Pap, profesor geografije Univerziteta u Pečuju.


Turska opsada Sigetske tvrđave

Sulejman Veličanstveni je izveo juriš na tvrđavu sa 100.000 vojnika početkom avgusta 1566. Nalazila se na njegovom putu za Beč. Ali, komandant tvrđave Nikola Zrinski i njegov garnizon od svega 2.300 vojnika hrabro su pružali otpor i praktično zaustavili Turke u daljim osvajanjima. Zrinski je poginuo u poslednjem okršaju, kada je tvrđava zapaljena. Sulejman je umro u svom šatoru - neki izvori tvrde da je bio preneražen zbog svoje Pirove pobede.

Priča o srcu sahranjenom u Mađarskoj izmišljena?

Sulejman je u trenutku smrti imao 72 godine, a sa Ugarima se borio 40 godina. Telo mu je odneto u Carigrad, a srce sahranjeno na sigetskom bojištu, u grobnici na čijem je mestu kasnije podignuta katolička crkva posvećena Devici Mariji. Tako barem piše na tabli crkve u Turbeku, istočno od Sigeta.

Profesor Pap, međutim, tvrdi da je to izmišljena priča i da je lokalni sveštenik postavio ploču 1916. godine iz političkih razloga. U Drugom svetskom ratu, Mađarska, tj. Austrougarska, bila je jedini turski saveznik i bili su im potrebni simboli povezanosti.


Nikola Zrinski

Sada je profesor Pap dobio zadatak da pronađe mesto na kome je zaista sahranjeno Sulejmanovo srce, takođe iz političkih razloga, jer se odnosi između Mađarske i Turske učvršćuju.

Postoji nekoliko mapa, a na jednoj, iz 1689. godine, čak je ucrtano mesto na kome se sultanovo srce navodno nalazi. Druge mape, koje se čuvaju u bečkom vojnom arhivu, napravljene su za austrougarske vojnike koji su preuzeli grad 1680. godine.

I arhivama u Vatikanu, Veneciji, Budimpešti i Istanbulu ima dodatnih podataka. Ekipa naučnika okupljenih oko profesora Papa pročešljala je te istorijske izvore, a rezultati će biti objavljeni 20. septembra. Dozvola za iskopavanja na nepoznatoj lokaciji je izdata.

- Ovo nije važno samo zbog Sulejmanovog srca, već i zbog rekonstrukcije svakog pojedinačnog sloja istorije i geografije u proteklih 400 godina - ističe profesor Pap.


Sigetska tvrđava danas

Siget na mađarskom znači "ostrvo", koje se uzdiže iz močvarnog zemljišta koje plavi reka. U blizini, u Parku mađarsko-srpskog prijateljstva, nalazi se mesto gde je bila ulogorena vojska sultana Sulejmana. Tu je i Sulejmanov grob ukrašen svežim cvećem, ali je on simboličan, objašnjava profesor Pap. Osim toga, tu je nekropola iz bronzanog doba u obliku brežuljka, koje je lokalno stanovništvo generacijama pogrešno nazivalo "Turskim grobljem".


IZVOR