Pocetna » Zanimljivosti


Povratak u budućnost: Šta je film predvidio za 2015. godinu?




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1067
Dodao/la: Lovepuzzles
datum: 2015-01-04


1989. godine upriličena je premijera drugog dijela trilogije Back to the Future sa radnjom koja je bila smještena u 2015. godini.



Reditelj Robert Zemeckis ponudio je gledateljima daleki svijet budućnosti, od hrane do mode, od tehnologije do transporta. Šta je Zemeckis pogodio, a šta promašio u svojim predviđanjima za svijet tada daleke 2015. godine.

Pogoci:

1. Naočale


Primjećujete li nešto poznato? Možda je potrebno malo mašte, ali naočale koje nosi glavni lik filma Marty McFly (Michael J. Fox) izgledaju kao preteča Google Glassa. Kompjuterizovani vizir i telefon u naočalama – tehnologija koja je zaista tu.

2. Video pozivi


U vrijeme FaceTimea i Skypea, video pozivi su evoluirali od poslovnog luksuza do svakodnevne upotrebe običnih ljudi. Jedino što nije u duhu 2015. jeste veličina ekrana – ipak se koriste manji displeji.

3. Mikrovalna pećnica
<
img border="0" align="absmiddle" src="http://static.klix.ba/media/images/vijesti/150102045.5_mn.jpg">


"Dehidrirana pizza“ u fascinantnoj mašini "hidratoru“je apsolutno preteča hrane koju danas stavljamo u mikrovalne pećnice. Mala razlika je svakako u nepostojanju minijaturnih verzija koje se nakon pečenja pretvaraju u jela pune veličine.

Promašaji:

1. Leteći automobili


Još uvijek nismo u stadiju korištenja automobila koji se kreću iznad ceste iako su prototipi odavno prisutni. Ipak, imaju mali problem – krila.

2. Lebdeći skejtbord


Tehnologija koja omogućava lebdenje daleko je od aplikacije na predmete kao što je skejtbord. Zapravo, vjerovatno je očekivati da ćemo prvo vidjeti leteće automobile bez krila pa tek onda "hoverboard".

3. Odjeća


Ni u najluđoj mašti ne možemo zamisliti kako bi "samosušeća" jakna uopće funkcionisala, ali bar je jasno da bi tenisice koje se same vežu bile od velike pomoći.

4. Fax


Film je otišao predaleko prikazujući fax mašine u punoj upotrebi. Naravno, razvijene zemlje takve uređaje šalju u muzeje, dok se u BiH nažalost još uvijek mogu naći.

5. Nepredviđanje

Najveća dostignuća početka 21. vijeka kao što su tableti i smartphonei nisu našli mjesto u popularnom filmu. Ali ako kompanije kao što su Apple nisu mogle predvidjeti takve uređaje, zašto kriviti Zemeckisa?


IZVOR


0   Spam
ace1   (2015-01-21 11:34 PM) [Sadrzaj]
2. Lebdeći skejtbord 

Tehnologija koja omogućava lebdenje daleko je od aplikacije na predmete kao što je skejtbord. Zapravo, vjerovatno je očekivati da ćemo prvo vidjeti leteće automobile bez krila pa tek onda "hoverboard". 

(ako niste znali ovo su vec takodje izmislili...tako da ovo nije bash promasaj...i to ga je izmislio bash lik sa svojim timom ko je i u filmu glumio kao naucnik)

Evo i dokaz: