Pocetna » Zdravlje


Problemi s nesanicom: 6 koraka da prevarite mozak i lako zaspite.




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1027
Dodao/la: ElGato
datum: 2012-11-13


Nakon što legnete u krevet, ne mislite na to da morate zaspati jer to će vam samo stvoriti pritisak. Nakon što prestanete da se trudite, biće vam puno lakše da zaspite.

Temperatura u spavaćoj sobi trebalo bi da bude nekoliko stepeni niža nego u ostalim prostorijama u kojima boravite tokom dana. Stres, promena okruženja ili lekovi mogu izazvati tzv. prolaznu ili povremenu nesanicu. Zato pitajte lekara uzrokuje li prepisani lek nesanicu.

Loš san slabi imunitet, izaziva lošije pamćenje, a ljudi koji su neispavani teže se koncentrišu. Što smo stariji, to je san sve lošiji, a dugotrajna nesanica može izazvati depresiju i osećaj teskobe. Nakon 65. godine od nesanice pati oko 40 odsto ljudi, pokazala su istraživanja.
Kako lakše zaspati

1. Lezite u krevet i pokušajte zaspati samo kad ste jako pospani.
2. Neka vam krevet služi samo za spavanje. U protivnom biste mogli stvoriti pogrešne asocijacije.
3. Ako ne zaspite u prvih deset minuta, ustanite i ostanite budni koliko god želite pa se kasnije vratite i opet pokušajte.
4. Ako još uvek ne možete da zaspite, ponavljajte 3. korak. Cilj je povezati krevet s brzim ulaskom u san.
5. Alarm namestite svako jutro u isto vreme, bez obzira na to koliko ste spavali. Telo će zapamtiti stalni ritam ustajanja.
6. Ne spavajte tokom dana.
- Jedna od najefektnijih tehnika za lečenje nesanice je terapija kontrole nadražaja, a sastoji se od šest jednostavnih koraka - tvrdi prof. Ričard R. Bucin sa Uiverzteta u Arizoni.
Navedena metoda temelji se na ideji da mozak povezuje nadražaje iz okoline s mislima i ponašanjem. Drugim rečima, ako u krevetu gledate televiziju ili čitate, mozak će odlazak u krevet povezivati s tom aktivnošću, a ne sa spavanjem.
Dakle, terapija deluje tako da ojačate asocijaciju između kreveta i sna, odnosno da u krevetu ne radite ništa drugo osim spavate. Jedini izuzetak je seks - tad tehniku od šest koraka valja slediti posle, kad nameravate da odete na spavanje.