Pocetna » Film


Procurila pilot epizoda serije “Fleš”, a mi vam donosimo recenziju




  Ocenite članak: 0
pregleda: 785
Dodao/la: Lovepuzzles
datum: 2014-07-09


Priličan uspeh tekuće serije “Arrow”, u prikazivanju televizijske kuće “CW Network”, doveo je do adaptacije još jednog superherojskog stripa – ovog puta, u pitanju je Fleš.


Premijera ove serije najavljena je za oktobar, no slučajno (ili možda namerno?!) procurila je pilot epizoda koja se flešovskom brzinom proširila internetom. U poslednjih par godina, ekranizacija superherojskih stripova pokazala se kao veoma isplativa, što je dovelo do prave najezde filmova i televizijskih serija sa ovom tematikom. Moglo bi se reći da smo zašli u “zlatno doba” televizijskih i bioskopskih kostimiranih junaka.
“Fleš” (Flash), serija čiju režiju pilot epizode potpisuje Dejvid Nater (“Igra prestola”, “Dosije X”), a scenario Greg Berlanti, Endrju Krejzberg i strip scenarista Džef Džouns, trebalo je da se pojavi na male ekrane tek 7. oktobra.

Radnja ove serije smeštena je u imaginarnom gradu – Central Siti, i prati priču Berija Alena (Grant Gastin), mladog forenzičara koji posle udara groma indukovanog kvarom na akceleratoru čestica, dobija moć da se nardealno brzo kreće.

Što se tiče pilot epizode, čini se kao da su tvorci ove serije hteli mnogo, čak previše, toga da smeste u okvir od 42 minuta, koliko traje epizoda, što dovodi gledaoce do faze zbunjenosti, a epizoda ostaje nedorečena.

U četrdeset i dva minuta, kompresovano je Berijevo detinjstvo i misteriozna smrt njegove majke, koja mu na neki način određuje život, zatim njegov nepedantni, aljkav, ali opet efikasni forenzičarski rad u policijskoj stanici,preobražaj usled nesreće, njegovo upoznavanje sa supermoćima i bitka sa prilično jakim super-negativcem – , a čak je stigao da “otrči” i do grada Starling, po savet od Arrow-a samog.

Priznajem, zabavno je, ali je preterano.

Što se tiče režije, ima par propusta, ali znajući kako Nater radi, pretpostavljam da se radi tek o prvoj, nedovršenoj verzi, i da ćemo tek u oktobru zaista videti finalnu verziju.

Kada se govori o ovoj seriji, ne može a da se ne uporedi sa serijom “Arrow” i to ne zbog toga što je prikazuje ista televizijska mreža, već zbog praktično istih kreatora, pa su ove dve serije vizuelno slične, s tim što je “Fleš”, znatno “svetliji”. Zbog toga, slobodno bi se moglo reći da je “Fleš”, “suncem obasjan” spin-off serije “Arrow”, sa mnogo boljom glumom, ali sa grozno neinteligentnim dijalozima.

Granta Gastina u ulozi Berija Alena smo već imali prilike da vidimo u seriji “Arrow”, u kojoj se u dve epizode pojavljuje kao epizodista i smatram da je on odličan odabir za tu rolu. Međutim, karakterizacija mlađanog Fleša je prema mom mišljenju užasna, i ne znam kako bi nezreli i nespretni dvadesetčetvorogodišnjak, sa evidentnim emocionalnim i psihološkim problemima mogao da radi tako odgovoran posao kao što je forenzika. Setite se samo kak’i su ljudi na tim pozicijama u CSI serijalima.

Njegova nespretnost prevazilazi nespretnost inspektora Kluzoa, što nadomeštava šerlokovskim dedukovanjem. Zbog štreberskog izgleda i gorepomenute trapavosti, sve vreme me je podsećao na Pitera Parkera, te, očekivao sam da se umesto groma, na njega spusti pauk ozračen gama zracima. Čak i nesposobnost da stavi do znanja Iris Vest (Kendis Peton) da je zaljubljen u nju, te ona završava u naručju zgodnjikavog inspektora, inače partnera njenog oca, podseća na ljubavne jadi Pitera Parkera u vezi sa Gven Stejsi.

Ipak, sa sigurnošću znamo da će naposletku Beri i Iris završiti u braku… bar tako stripovi kažu.

Pošto mu je majka ubijena, od strane neke meta-sile, tačnije meta-čoveka (pretpostavljam da se radi o profesoru Zum-u; supernegativcu koji je za Fleša, ono što je za Supermena Bizaro), oca optužuju, pa Beri završava pod starateljskom negom inspektora Džoa Vesta (oca Iris Vest), u čijoj ulozi se ingenizono snašao Džesi Martin.

Glavni negativac u pilot epizodi je Klajd Mardon (Čed Ruk), koji takođe posle oluje nastale zbog kvara na akceleratoru, dobija super- moć, samo drugačiju od Berijeve. On može da kontroliše vreme, što se razlikuje od priče iz stripa, prema kojoj takve moći ima njegov brat, supernegativac Weather Wizard.

Kako bi spoznao svoje mogućnosti i upoznao svoje “novo” telo, Beriju Alenu pomaže tim naučnika iz S.T.A.R.S. laboratorije, ili bar ono što je ostalo od tima; tačnije: Cisko Ramon, Ketlin Snou i misteriozni naučnik Harison Vels, (čiji je izum bio onaj akcelerator koji je neke usrećio (supermoćima), ali mnogo više njih unesrećio), koji glumata da je nepokretan.

Ono što je zanimljivo u vezi sa ovom epizodom je činjenica da je krcata nagoveštajima budućih supernegativaca (kavez gorile Grod, silueta profesora Zuma,…), kao i nagoveštajima da u tom univerzumu postoji i Brus Vejn, Grin Lantern i u ostalom svi oni koji bi trebalo da pored Fleša i Grin Eroua sačinjavaju Džastis ligu, pa nam ostaje da se nadamo da će se pre ili kasnije snimiti i ta serija.

Nadam se da će se naposletku izreka Aleksandra Dime, “Veliko drveće privlači munju”, odnositi i na ovu seriju, te da će se pokazati kao veliko delo za male ekrane.


IZVOR