Pocetna » Zanimljivosti


Programerima nude 1.000 evra, bonus i automobil




  Ocenite članak: 1
pregleda: 711
Dodao/la: King_of_Kings
datum: 2013-10-16


Za posao nikad nisam morao da brinem. Već tokom studija ponude su stizale sa svih strana i samo što nas nisu vukli za rukav moleći da ih prihvatimo - priča mladi IT stručnjak Stefan Kostić (23) koji u računarskom centru Elektrotehničkog fakulteta (ETF) u Beogradu izrađuje softvere za brojne državne i privatne firme.Ipak, put do sigurnog posla i dobre plate nije bio baš tako lagan. Da bi uopšte upisao smer softversko inženjerstvo na ETF-u, na kojem je diplomirao sa prosekom 9,68, Stefan je morao da ima odličan uspeh iz srednje škole i da već tada dobro poznaje informacione tehnologije.

- Računarstvo mi je još kao osnovcu bila najveća pasija. Jedva sam dočekao da imam prvi računar. Kad god bi se nešto pokvarilo, nisam hteo da zovem majstora, već da sam istražujem kompjuterski svet. Kasnije, na fakultetu, dešavalo mi se da sa drugovima ostanem i do četiri, pet ujutru radeći na određenom projektu. Sada se sve to isplatilo - priča Stefan za “Blic”.

Platu, kaže, ne sme da otkriva, ali dodaje da nema tog programera koji radi za manje od 500 evra. To i ne čudi mnogo ako se ima u vidu da su programeri i drugi IT stručnjaci najtraženija radna snaga na domaćem tržištu.Najbolji među njima često se zaposle već na trećoj godini studija i rade za početne plate daleko veće od prosečnih. Stranke kompanije nerteko nude odlične uslove.

- Nije retka plata od 1.000 evra, bonus plus službeni automobil - kaže Zoran Milić, koji radi za poznatu zapadnu IT kompaniju.

- Studije su i osmišljene tako da pre završetka fakulteta budemo sposobni da odgovorimo zahtevima koji se stavljaju pred nas. Trenutno završavam master studije, a u radni odnos sam stupila početkom školske godine. Srećom, profesija koju sam izabrala je u velikom razvitku u našoj zemlji pa ne moram bolji život tražiti u inostranstvu. Nameravam da upišem doktorske studije na Fakultetu tehničkih nauka i da ostanem u Srbiji - kaže Milanka Bjelica koja je završila smer računarstvo i automatika na FTN-u u Novom Sadu, gde sada radi kao saradnik u nastavi.Interesovanje za studije računarstva raste svake godine i to pre svega na fakultetima poznatim po odličnim nastavnim programima iz oblasti informacionih tehnologija - ETF-u, FTN-u i FON-u. Na jedno mesto u upisnom roku u proseku konkurišu po dva kandidata, a nekad i tri, tako da studije na kraju upišu samo najbolji đaci.

- Naši studenti već na prvoj godini dobijaju priliku za brojne stipendije, a firme se doslovno otimaju za najbolje među njima. Nažalost, iz svake generacije bar 50 studenata ode u inostranstvo i retko ko od njih se vrati u Srbiju - kaže prof. dr Lazar Saranovac, prodekan za nastavu na ETF-u.

Ipak, oni koji dobre poslove nađu već na sredini studija, retko se odlučuju da napuste zemlju. Ko je preduzimljiv i dodatno angažovan, može veoma lepo da zarađuje i na početku studija. Meni je ostao još samo diplomski, a već radim u tri firme. Neopisivo je zadovoljstvo kada u zemlji u kojoj ste rođeni možete da živite ugodno i pošteno od svog rada - zaključuje Vladimir Veljković sa novosadskog FTN-a.

Isto zadovoljstvo dele i njihovi profesori.

- Studije su vrlo popularne, potražnja kvalitetnog kadra je znatno viša od ponude, a za nas, nastavno osoblje, svakako je ova oblast izazovna i atraktivna - kaže prof. Ivan Luković sa FTN-a.


IZVOR