Pocetna » Zanimljivosti


Pronađen najstariji kalendar na svetu, nastao pre 10.000 godina




  Ocenite članak: 0
pregleda: 778
Dodao/la: Gale
datum: 2013-07-18

Slike iz Pronađen najstariji kalendar na svetu, nastao pre 10.000 godina Slike iz Pronađen najstariji kalendar na svetu, nastao pre 10.000 godina


Arheolozi su pronašli do sada najstariji lunarni kalendar u polju u Aberdinširu, prenosi “National Geographic”.

Jame u polju predstavljaju kalendar

Iskopavanjem u polju blizu škotskog zamka Krates arheolozi su otkrili 12 velikih jama koje označavaju mesečeve mene i mesece u godini.

Jame su otkrivene 2004. godine iz aviona, ali je tek nedavno utvrđeno da je star oko 10.000 godina i oko pet hiljada godina stariji od mesopotamijskih spomenika koji su imali istu svrhu računanja vremena.

Tim predvođen naučnicima sa Univerziteta u Birmingemu smatra da su kalendar napravili lovci – sakupljači iz doba mezolita (period praistorije između starijeg – paleolita i mlađeg kamenog doba – neolita).
Jame su oblikovane tako da nalikuju mesečevim menama.

Profesor Vins Gafni

“ Mlad mesec, prva četvrt, pun mesec i poslednja četvrt, svi su tu i poređani su u obliku luka dugog oko 50 metara. Ona jama koja predstavlja pun mesec je velika i okrugla, prečnika oko dva metra i nalazi se u centru”, rekao je Vins Gafni, profesor arheologije i vođa naučnog tima koji je analizirao kalendar.

Zanimljivo je to što su jame smeštene tako da su savršeno poravnate sa delom pejzaža iznad koga bi na dan zimske kratkodnevnice izašlo Sunce.
Ovo astronomsko poravnanje je praistorijskim stanovnicima Škotske omogućavalo da bolje prate protok vremena i smenu godišnjih doba.

“Ovi dokazi pokazuju da su plemena u Škotskoj imali potrebu i umeće da prate vreme tokom godina i da isprave sezonska odstupanja lunarne godine i da su to činili 5000 godina pre prvih poznatih kalendara otkrivenih na Bliskom Istoku. To nam pokazuje da su ljudi iz kamenog doba bili sofisticiraniji nego što smo verovali, a naročito oni sa severa, koji su donedavno za nas bili misterija”, ispričao je Ričard Bejts, geofizičar sa Univerziteta u Sent Endrjuzu.

Sposobnost shvatanja i merenja vremena je jedno od najvažnijih dostignuća ljudskih zajednica i pitanje kada je čovečanstvo “stvorilo” vreme je krucijalno za razumevanje razvoja društva, smatraju arheolozi.


IZVOR