Pocetna » Zanimljivosti


Pronađeno blago povezano s Aleksandrom Velikim




  Ocenite članak: 0
pregleda: 831
Dodao/la: Smipe
datum: 2012-11-14


Jedna od najvećih i najznačajnijih tračkih grobnica otkrivena je u Bugarskoj – unikatno blago pronađeno u njoj povezuje sa Filipom Drugim i Aleksandrom Velikim i sadrži zlatan nakit, tijaru sa izgraviranim lavovima, konjima i drugim životinjama, četiri narukvice, prsten, stotinu zlatnih dugmadi i razne druge predmete.

Gotovo 2.400 godina stara zlatna riznica nađena je u jednom grobu na severu Bugarske, saopštio je tim međunarodnih arheologa.



Ovo unikatno blago, koje se vezuje za Filipa Drugog i Aleksandra Velikog, pronađeno je na planini Omurtag, kraj sela na Sveštari, oko 400 kilometara severoistočno od Sofije, rekla je Dijana Gergova, šefica arheološke ekipe, sa sofijskog Nacionalnog arheološkog instituta.

Prema njenim rečima, neki predmeti potiču s kraja četvrtog, ili s početka trećeg veka pre nove ere i otkriveni su u najvećem od 150 drevnih grobova tračkog plemena Geta, koje je bilo u kontaktu sa antičkim Grcima.



Među njima su zlatan nakit u obliku ženskih figura, dodaci za jahačku opremu, tijara sa izgraviranim lavovima, konjima i drugim životinjama, četiri narukvice, prsten, stotinak zlatnih dugmadi.



Svi predmeti su izuzetno očuvani, a pretpostavlja se da su bili umotani u zlatne tkanine, jer je prilikom iskopavanja bilo primećeno prisustvo velikog broja zlatnih niti.

Veruje se da su bili deo ritualnog pokopa, ističe profesorka Gergova, dodajući da tim očekuje da će otkriti i veliko groblje na kojem je, najverovatnije, sahranjen i Kotela, vladar Geta i tast Filipa Drugog, oca Aleksandra Makedonskog.



Prema rečima Gergove, ovo je tek početak opsežnih istraživanja, jer je tim međunarodnih stručnjaka dobio finansijsku podršku da ispita još nekoliko veoma značajnih lokaliteta na teritoriji Bugarske.