Pocetna » Zdravlje


Protiv bola bez lekova
  Ocenite članak: 0
pregleda: 369
Dodao/la: _Sweeper_
datum: 2011-11-06
Sami odlučite da li želite da koristite lekove ili prirodne tehnike, jer je svako od nas individua za sebe i nauči vremenom od kakvog načina lečenja ima veće koristi. Neki će se odlučiti za jedno od dva dok će drugima koristiti kombinacija oba načina. Ako zazirete od lekova evo nekih prirodnih predloga kako da se oslobodite bola.
Pre nego što počnete...

Naučite da pravilno dišete; udahnite i izdahnite duboko. Nađite poziciju koja vam odgovara, lezite ili sedite i samo spokojno dišite. Koncentrišite se na svoje telo od glave do pete i opustite sve mišiće. Nakon nekoliko minuta, probajte ovih pet tehnika i vidite da li će vam pomoći da se oslobodite fizičkog bola.
Tehnike

1. Koncentrišite se na bol i na ono šta ga uzrokuje. Da li vas peče? Da li osećate lupanje, peckanje, hladno vam je ili toplo? Da li se bolovi povećavaju ili su konstantni? Razumevanje bolova je “senzacijsko razdvajanje” koje vam pomaže da naučite da se izborite sa njim. Najbolje je da čak izbacite iz upotrebe reč “bol”, i da ga prihvatite kao senzaciju koja će proći.

2. Koncentrišite se na deo tela koji vas ne boli. Možda ćete u početku misliti da ne postoji mesto koje vas ne boli, ali ćete ga pronaći, samo budite uporni. Možda su to vaši prsti na nogama, lice, grudi. Ova tehnika će vam pomoći da shvatite da ne osećate bol svuda po telu već samo na nekim mestima.

3. Obratite pažnju na neke druge stvari koje su aktuelne u datom trenutku. Pronađite ih koliko god možete: pogled na sunčeve zrake koji dopiru u vašu sobu, zvuci automobila koji prolaze, zapitajte se šta ćete jesti za večeru...Razmišljanje o drugim stvarima često olakšava bol jer znate da ima i drugih stvari u vašem životu, koje su mnogo lepše i prijatnije.

4. Maštajte. Mislite o nekom mestu gde ste nekada bili i gde vas ništa nije bolelo. Oživite tu sliku u svojoj glavi. Ako je to bilo more, zamislite talase kako se obijaju o stene, toplinu peska, miris vazduha...Iskoristite maštu kako biste pobegli od bola i na taj način opustili telo.

5. Opišite trenutno iskustvo. Tehnika je vrlo jednostavna, samo pričajte naglas šta trenutno radite: “Ležim u krevetu i čitam knjigu”: na taj način smenjujete stresne misli i emocije na ono što se mimo bola dešava, sad i ovde.

Kako biste koristili ove tehnike, opišite šta osećate u telu ali izostavite prideve. Kod ekspresivnog pisanja pridevi su moćno sredstvo za poboljšavanje jačine reči, a mi ne želimo da poboljšamo naš bol koristeći živopisan rečnik.

Nakon što nekoliko puta ponovite šta vas muči (ali bez prideva) probajte neku od opisanih tehnika. Ko zna? Možda pomognete sebi nekom od njih.